Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Stokholme – Romain Gary kūrybos ir gyvenimo pristatymas

Lietuvos kultūros institutas

Vilniuje gimusio ir užaugusio iškilaus rašytojo Romain Gary (1914-1980), kurio neseniai minėtos 100-osios gimimo metinės,  asmeninis ir kūrybinis gyvenimas bei santykis su Vilniumi pristatyti Stokholmo akademinei ir plačiajai visuomenei. Balandžio 27 d. Prancūzų licėjuje surengta lektoriaus Karolio Klimkos paskaita „Gyvenimo Holivudas. Romain Gary savikūros menas“.

Iliustruotoje paskaitoje kritikas ir vertėjas Klimka atskleidė Vilniaus reikšmę daugiakalbio rašytojo, karo didvyrio, kino kūrėjo ir prancūzų diplomato gyvenime ir kūryboje. Rašytojo autobiografinė kūryba, ypač romanas „Aušros pažadas“, kuriame vaizduojamas Vilnius, padeda suprasti įtemptą ir kūrybišką R. Gary santykį su savo tapatybe ir praeitimi, jo nuolatinio persikūnijimo projektą.

Romain Gary (tikrasis rašytojo vardas – Roman Kacev) gimė 1914 m. gegužės 8 d. Vilniuje. 1923 m. persikėlė į Varšuvą, o vėliau į Prancūziją kur pasirodė pirmieji rašytojo kūriniai. Nuo 1962 m. gyvenimą paskyrė literatūrinei veiklai, du kartus buvo apdovanotas prestižine Gonkūrų premija. Mirė 1980 m. Iškilaus rašytojo palikimas  – per 30 literatūros kūrinių. Šiuolaikinės literatūros kontekste Gary kūryba įgauna naują vertę ir jo kūryba sulaukė naujo susidomėjimo.

Vakaro dalyviams taip pat koncertavo pučiamųjų kvintetas iš Stokholmo.

Organizatoriai: Lietuvos Respublikos ambasada Švedijos karalystėje, Ecole Française Stokholme, Švedijos prancūzų kalbos mokytojų asociacija, Lietuvos kultūros institutas

 Parengė – LR kultūros atašė Švedijoje ir Suomijai Saulė Mažeikaitė