Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Vienoje – susitikimas su rašytoja Vaiva Grainyte

Lietuvos kultūros institutas
Vasario 26 d. Lietuvos Respublikos ambasadoje Vienoje vyko susitikimas su rašytoja Vaiva Grainyte ir jos kūrybos pristatymas. Šiuo metu Vaiva Grainytė vieši Vienoje, Austrijos meno ir kultūros departamentas prie Federacinės vyriausybės suteikė šiai autorei trijų mėnesių rezidenciją. Nuo sausio mėn. ši menininkė gyvena Laudon pilyje esančioje rezidencijoje, dalyvauja rezidentų programą koordinuojančios KulturKontakt renginiuose, Vienos miesto kultūriniame gyvenime.
Lietuvos Respublikos diplomatinės atstovybės salėje vykusiame renginyje dalyvavo ambasadorė Loreta Zakarevičienė, literatūrologas, publicistas ir vertėjas į lietuvių kalbą Cornelius Hell, Vienoje kuriantys lietuvių menininkai, žurnalistai ir lietuvių bendruomenės atstovai.
Susidomėjimas Vaivos Grainytės kūryba buvo didelis. Įvairiapusė jaunos autorės literatūrinė veikla, jos pademonstruoti vaizdai su ištraukomis iš operos „Geros dienos” ir audiovizualinės poezijos animacijomis skatino klausytojus gyvai diskusijai.
Vaivos Grainytės pirmoj knyga „Pekino dienoraščiai” (leidykla „Vaga”, 2012) 2012 m. nominuota „Metų knygos” kategorijoje, įtraukta į kūrybingiausių knygų dvyliktuką. V.Grainytė yra šiuolaikinės operos apie prekybos centro kasininkes autorė. Opera „Geros dienos!” (kompozitorė – Lina Lapelytė, režisierė – Rugilė Bardzdžiukaitė) 2014 m. už geriausią lietuvių autoriaus pastatymą pelnė „Auksinį scenos kryžių”; spektaklis rodytas įvairiuose tarptautiniuose teatro ir muzikos festivaliuose Niujorke, Šanchajuje, Maskvoje, Prancūzijoje ir Latvijoje.V.Grainytės radijo pjesė „Nuo ašies” laimėjo 2014 m. LRT inicijuotą konkursą „Kviečia teatras”, pjesė „Raganos nevalgo guminukų” įtraukta į 2015 m. Tarptautinės moterų dramaturgių konferencijos programą (Keiptautas, Pietų Afrika)
Kovo 23 d. 19 val. Vienos literatūros namuose įvyks literatūros vakaras, kuriame bus pristatyta Vaivos Grainytės ir ukrainiečių autorės Liubos–Paraskevjos Strynadiuk kūryba. Šių autorių kūrinių ištraukas skaitys Vienos Schauspielhaus aktorė Veronika Glatzner, renginį moderuos literatūrologas, publicistas ir vertėjas į lietuvių kalbą Cornelius Hell.
Į KulturKontakt programos rezidenciją gali pretenduoti meninkai iš viso pasaulio arba yra kviečiami aplikuotis iš šalių, su kuriomis Austrijos meno ir kultūros departamentas prie Federacinės vyriausybės yra pasirašęs susitarimo memorandumą dėl kultūrinio bendradarbiavimo. Su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija toks susitarimas buvo pasirašytas 2009 metų birželio 19 dieną Austrijos Respublikos federacinės švietimo, meno ir kultūros ministrės Dr. Claudijos Schmied vizito Lietuvoje metu.
Nuo 2009 metų menininkų rezidencijoje Vienoje gyveno ir dirbo fotomenininkas Vidas Biveinis, tapytojos Jolanta Kyzikaitė ir Milda Gailiūtė, konceptualaus meno atstovai Elena Narbutaitė ir Kazimieras Sližys.