Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Kultūros ekspertų „importas“

Lietuvos kultūros institutas
Metų pradžią Lietuvos kultūros institute žymi ne tik intensyvus pasiruošimas Vilniaus knygų mugei, bet ir intensyvios užsienio ekspertų viešnagės. Antrąją sausio savaitę Lietuvoje viešėjo Jennifer Harris, tekstilės ekspertė iš Mančesterio, o šią savaitę, sausio 23 d. į Vilnių atvyksta dar vienas Didžiosios Britanijos atstovas – profesorius Lewis Biggs. Tą pačią dieną Nacionalinėje dailės galerijoje portugalas profesorius Jorge Cerveira Pinto rinktinei Lietuvos kultūros sektoriaus auditorijai ves mokymus apie ES finansavimo galimybes menui ir kultūrai.
Pirmajai šių metų viešniai – Mančesterio universiteto Vitvorto meno galerijos direktoriaus pavaduotojai dr. Jennifer Harris vizito Lietuvoje metu buvo pristatyta šiuolaikinės tekstilės paroda „Laiko drobulė“ Kaune, istorinė tekstilės paroda „Absoliuti tekstilė“ (nuo ištakų iki XXI a.) Vilniuje, dr. J.Harris buvo supažindinta su kuratorėmis Virginija Vitkiene, Neringa Stoškute, prof. Egle Ganda Bogdanienė, profesionaliais Lietuvos tekstilės kūrėjais prof. Laimute Oržekauskiene, Feliksu Jakubausku, prof. Monika Žaltkauskaite-Grašiene, prof. Žydre Ridulyte, Severija Inčirauskaite-Kriaunevičiene, Laura Pavilonyte-Ežerskiene, Migle Lebednykaite, lankėsi Vilniaus dailės akademijos Tekstilės katedrose Vilniuje ir Kaune, menininkų studijose, galerijose: Vilniaus dailės akademijos Tekstilės galerijoje „Artifex“, Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“, Lietuvos tekstilininkų ir dailininkų gildijos galerijoje „Balta“.
„J. Harris jau daugiau nei dvi dekadas kuruoja dizaino, tekstilės parodas Vitvorto meno galerijoje Mančesteryje, ši galerija pristato platų darbų spektrą ne vien vietinių menininkų, bet ir kūrėjų iš Japonijos, Pietų Amerikos, Pietų Azijos… Tikimės, kad greta šių egzotiškų šalių vieną dieną galėsime įrašyti ir Lietuvos vardą“ – pasakoja Lietuvos kultūros instituto projektų vadovė Kristina Agintaitė, pabrėžianti ir svarbų LKI bei LR kultūros atašė Didžiojoje Britanijoje Ritos Valiukonytės bendradarbiavimo tamprumą.
K. Agintaitė pasitiks ir ryt atvykstantį ilgametį Liverpulio bienalės meno direktorių Lewis Biggs, kurio sudarytos programos dėka šis renginys tapo pritraukiančiu daugiau nei pusę milijono lankytojų ir daugiau nei milijoną apsilankymų. L. Biggs taip pat dėsto šiuolaikinį meną Liverpulyje, Džono Moores universitete, Šanchajaus universitete Kinijoje bei yra garbės profesorius Glasgou universitete, yra kviečiamas kuruoti ir užsienio meno trienalių, tokių kaip 2013 m. Aichi trienalė Nagojoje, Japonijoje.
L. Biggs numatyta labai įtempta dienotvarkė Lietuvoje: jos metu vyks susitikimai su Nacionalinės dailės galerijos direktore Lolita Jablonskiene, Šiuolaikinio meno centro direktoriumi Kęstučiu Kuizinu, kuratorėmis Virginija Januškevičiūte, Laima Kreivyte, menininkais Mindaugu Navaku, Artūru Raila, Deimantu Narkevičiumi, Gediminu ir Nomeda Urbonais, Dainiumi Liškevičiumi, bus lankomasi NDG, ŠMC parodose. VDA L. Biggs susipažins su rektoriumi Audriu Klimu ir prorektoriumi menui Julijonu Urbonu, meno ir edukacijos centre „Rupert“ susitiks su direktore Juste Jonutyte, lankysis menininkų studijose, kuratorė Dovilė Tumpytė supažindins L.Biggs su menu atvirose Vilniaus erdvėse.
Tą pačią dieną Nacionalinėje dailės galerijoje portugalų profesorius Jorge Cerveira Pinto Lietuvos kultūros operatorių sektoriui pristatys ES galimybes finansuoti menui ir kultūrai. J. C. Pinto pristatys tarptautines programas „Kūrybiška Europa“, „Erasmus Plus“, „Europa piliečiams“, „Horizon 2020“ ir kt., struktūrinius fondus ERDF, ESF, EAFRD, EMFF, Interreg bei išorinius veiksmus – fondus, skirtus bendradarbiavimui su ne ES šalimis.
Mokymai yra organizuojami „Kūrybiškos Europos“ programos rėmuose ir, anot jos vadovės Lietuvoje Eglės Deltuvaitės, „Nors „Kūrybiška Europa” – pagrindinė ES programa, skirta kultūros ir audiovizualiniam sektoriui, bet ji nėra vienintelė. Mums svarbu pristatyti sektoriui kuo išsamesnę ES galimybių panoramą, kad jie žinotų tinkamiausias programas jų sumanymams, susipažintų su ES projektų rašymo ir vertinimo virtuve. Apmaudu, kad negalėjome priimti visų norinčiųjų, bet džiaugiamės renginio aktualumu”.
Mokymų vadovas prof. Jorge Cerveira Pinto yra 2006 m. įkurtos organizacijos Agencia INOVA direktorius. INOVA veikia Europos ir tarptautiniu mastu, didžiausią dėmesį skirdama ryšiams, žinioms bei finansavimui. 2005-2012 m. Jorge buvo „CultDigest“ tinklo, viešinančio ES programas, koordinatoriumi. Šis tinklas sektoriui žinomas dėl seminarų ir mokymų apie ES fondus Portugalijoje, Brazilijoje, Ispanijoje, Kinijoje bei ES šalyse. Jis turi patirties dirbant su ES finansuotas projektais ir iki dabar dirba įvairių ES programų ekspertu. J. C. Pinto taip pat yra Europos kultūros sostinių ekspertų grupės narys ir kviestinis profesorius Europos ir pasaulio universitetuose.
„Lietuvos menininkams yra būtina galimybė pristatyti savo darbus užsienio ekspertams, kuratoriams, kritikams, tad greta jų darbų „eksporto“, organizuojame ir tokių ekspertų „importą“, kur intensyvių viešnagių metu susipažinę su koncentruota Lietuvos kultūros ir meno prezentacija, su savimi jie išsiveža ne vien malonaus priėmimo atsiminimą, bet ir plačią pažinties su lietuvių menininkais ir jų darbais panoramą – sako LKI direktorė Aušrinė Žilinskienė, – „Išlydėję šiuos svečius, toliau ruošimės vasario mėnesio vizitams, kuomet Vilniaus knygų mugę aplankys daugiau nei dešimt mūsų kviečiamų leidybos sektoriaus ekspertų“.