Lietuvos Kultūros Institutas
Aktualijų archyvas, Kultūros naujienos, Projekto VKM naujienos

Vilniaus knygų mugės rengėjai: „O gal mes skaitome tik keturias dienas per metus?“

Lietuvos kultūros institutas

Antanas Šimkus

Vasario 21–24 dienomis sostinės „Litexpo“ parodų centre vyks jau XIV tarptautinė Vilniaus knygų mugė. Ta proga prisiminti šio renginio atsiradimo idėją ir pristatyti šiemetinius mugės programos akcentus paprašėme pirmuosius organizatorius: „Litexpo“ Vilniaus knygų mugės projekto vadovę Mildą Gembickienę bei leidėją, Vilniaus knygų mugės Kultūrinės programos komisijos narį Gytį Vaškelį.

Pirmiausia apie Knygų mugę paprašėme papasakoti MILDĄ GEMBICKIENĘ.

„Pamatyti mugės laukiančių žmonių šypseną“

Gerbiama Milda, esate viena iš Knygų mugės organizatorių nuo pirmųjų jos gyvavimo metų. Kaip atsirado pati idėja kurti tokį renginį?

Tai – Lietuvos leidėjų asociacijos idėja, kuri gimė 1999 metais, kai Vilniuje buvo surengta Baltijos knygų mugė. Asociacija žinojo, kas yra knygų mugė, ir kokia ji galėtų būti įdomi Lietuvos lankytojui, o „Litexpo“ turėjo renginių organizavimo patirtį, ši sinergija – pasiteisino. Mugė buvo sėkminga, ir tos sėkmės įkvėpti nutarėme pradėti rengti kasmetinę Vilniaus knygų mugę, taip atsirado trečias organizatorius, labai svarbus ir puikus partneris, Všį „Lietuviškos knygos“ (vėliau, 2009 m., nesuprantamu Kultūros ministerijos sprendimu panaikintos). Rengdami mugę, tikrai rėmėmės užsienio šalių knygų mugių patirtimi, kur mugės rengiamos jau kelis dešimtmečius.

Kaip per tuos keliolika metų keitėsi dalyvių, lankytojų skaičius? Kas nulėmė nuoseklų jo augimą? Kaip kito pačios ekspozicinės erdvės?

Nuo 2000 m. mugė sėkmingai augo, pirmosios mugės vyko tik vienoje, tikrai ne pačioje didžiausioje „Litexpo“ salėje (apie 1800 kvadratinių metrų), dalyvavo apie 50–60 dalyvių, vyko gal koks 50 renginių. Viską darėme ir galvojome patys, kai ką nusižiūrėjome užsienyje, kai ką kūrėme visiškai naujai, buvo daug juokingų dalykų (pavyzdžiui, „Geriausio leidėjo ir leidėjos rinkimai“), bet viską darėme iš širdies ir kasmet augome bei tobulėjome.

Visą interviu rasite nuorodoje.