Lietuvos Kultūros Institutas
Aktualijų archyvas, Kultūros naujienos, Projekto VKM naujienos

Ketvirtadienį prasidės Vilniaus knygų mugė

Lietuvos kultūros institutas

Ketvirtadienį prasidėsiančioje 14-oje Vilniaus knygų mugėje šiais metais daugiausia dėmesio bus skiriama vaikų, paauglių literatūrai. „Šiemet pasirinkom paauglius, gal ir todėl, kad mugei 14 metų, ir tiesiog buvo įdomu iškelti klausimus – kuo gyvena paaugliai, ką jie skaito ir kokios knygos jiems įdomios“, – spaudos konferencijoje antradienį kalbėjo Vilniaus knygų mugės projekto vadovė Milda Gembickienė.

Mugėje, kuri vyks sostinės „Litexpo“ parodų centre, iš viso dalyvaus 265 dalyviai iš Lietuvos, Baltarusijos, Italijos, Japonijos, Lenkijos, Prancūzijos, Rusijos ir Vokietijos. Vyks daugiau kaip 300 renginių.

Lietuvos ir užsienio šalių šviesuoliai, rašytojai, visuomenės veikėjai ir jaunieji skaitytojai bus kviečiami diskutuoti, kas šių dienų literatūroje aktualu jaunimui.

Iš JAV atvyks poetas Tomas Venclova, taip pat autoriai Algis Rukšėnas, Tess Gerritsen (Tes Geritsen), Ellen Cassedy (Elen Kesedi), Antanas Šileika.

Kiekviena mugės diena tradiciškai turės savo pavadinimus: „Bičiulių diena“, „Ilgasis penktadienis“, „Nekasdienių pasimatymų diena“, „Šeimos diena“.

Vilniaus knygų mugei pirmą kartą sukurta speciali išmanioji programėlė, leidžianti susikurti savo knygų mugės renginių programą pagal įvairius kriterijus: dieną, laiką, vietą, kurioje vyks norimi renginiai. Visi, parsisiuntę programėlę į savo išmanųjį telefoną, gaus pilną informaciją apie Vilniaus knygų mugę bei jos renginius.

Kaip teigia mugės organizatoriai, ši naujovė susijusi su šiemetine Vilniaus knygų mugės tema – paaugliais, jaunimu, kuriems išmanieji telefonai – neatsiejama gyvenimo dalis. Jei ši programėlė bus populiari tarp vartotojų, organizatoriai žada jos neatsisakyti ir ateityje.

„Mugė skirta ne tik paaugliams (..). Šį renginį mes sugebame paauginti ir į gylį, ir į plotį – bus pateikta ir daugiau naujovių“, – teigė mugės kultūrinės programos darbo grupės narė, leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė.

Viena iš naujovių – fotostudija ir galimybė jungtis prie Vilniaus  knygų mugės bičiulių bei herojų ir tapti jos veidu. Juo tapti gali kiekvienas, atsinešęs į mugę savo knygą ir su ja nusifotografavęs.

Kita naujovė – knygų mugės organizatoriai kviečia knygas ženklinti išskirtiniu 2013 metų Mugės antspaudu. Įspausti į knygą bus galima mugės šūkį „Čia knygų erdvė – prisijunk!“.

Vilniaus knygų mugės bibliotekoje bus galima atsipūsti, išgerti kavos, paskaityti ar pabendrauti su pačiais įvairiausiais žmonėmis, nes čia veiks „gyvoji biblioteka“, kur knygos yra žmonės, o skaitymas – pokalbis.

Vilniaus knygų mugė vyks vasario 21 – 24 dienomis.