Lietuvos Kultūros Institutas
Susijusios naujienos, Susijusios naujienos

Vokietijos kultūros ekspertų dėmesys Lietuvai auga

Lietuvos kultūros institutas

Lietuvos kultūros instituto Ekspertų vizitų programos dėka vis daugiau įvairių sričių kultūros profesionalų iš užsienio atranda Lietuvą ir jos kultūrą. Gegužės 30 – birželio 2 dienomis Vilniuje ir Kaune svečiavosi literatūrinio žurnalo „Sinn und Form“ vyriausias redaktorius Dr. Matthias Weicheltas, „Wallstein“ leidyklos vyriausias redaktorius Dr. Thorstenas Ahrendas, „Fankfurter Allgemeine Zeitung“ Europos korespondentas ir autorius Dr. Paulas Ingendaay, kultūrinio žurnalo „Kulturaustausch. Zeitschrift für internationale Perspektiven“ vyriausia redaktorė Jenny Friedrich-Freksa ir vertėja Claudia Sinnig.

Svečiai lankėsi Lietuvos kultūros institute, Genocido aukų muziejuje, Judaikos tyrimų centre, įsikūrusiame Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre ir Lietuvos kultūros tyrimų institute.

Rašytojas ir vertėjas Laurynas Katkus supažindino svečius su Lietuvos šiuolaikinės literatūros tendencijomis, Vilniaus Universiteto dėstytoja ir Rytų Europos žydų kultūros ir istorijos tyrimų centro direktorė dr. Jurgita Verbickienė pristatė naujausius leidybinius ir edukacinius projektus. Neišdildomą įspūdį ekspertams paliko pokalbis su Dr. Irena Veisaite ir knygos „Irena Veisaitė. Gyvenimas turėtų būti skaidrus“ autoriumi Dr. Aurimu Švedu.

Kartu su „100 istorinių Vilniaus reliktų nuo XIV a. iki 1944 m.“ knygos autoriumi Dariumi Pocevičiumi svečiai aplankė įdomias Vilniaus senamiesčio vietas, o gegužės 31 dieną dalyvavo Vilniaus universiteto „O tempora! O mores!“ parodos atidaryme. Vizito metu ekspertai turėjo galimybę ne tik susipažinti su įvairių institucijų atstovais, bet ir betarpiškai pabendrauti su autoriais ir leidėjais knygyno „Eureka!“ priėmime.

„Kaunas 2022“ komanda paruošė puikią pažintinę programą, kurios metu vokiečiai susipažino su Kauno senamiesčiu, modernizmo architektūra, lankėsi M.K. Čiurlionio muziejuje, Kauno katedroje, Prisikėlimo bažnyčioje ir Kauno centrinio pašto pastate.

Tai – jau ne pirmas šių metų Vokietijos ekspertų vizitas. Sausio mėnesio pabaigoje mūsų šalyje lankėsi literatūros žurnalistų grupė, vėliau – teatro kritikas Thomas Irmeras, Tarptautinio Miuncheno lėlių festivalio kuratorė Evelyn James, Leipcigo šokio teatro „Loft“ direktorius Dirkas Försteris, Berlyno fotografijos galerijos „CO Berlin“ vyriausiasis kuratorius Felixas Hoffmannas.

Birželio 26-30 dienomis į Lietuvą planuoja atvykti „Street Art Berlin“ direktorė Dr. Diana Marossek. 

Ekspertų programą koordinuoja Lietuvos kultūros institutas ir LR atašė, programą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Nuotraukoje Vokietijos ekspertai Kaune

Fotografė Agnė Pinigienė