Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Stokholmo Senosios muzikos festivalyje – violončelininkas Darius Stabinskas

Lietuvos kultūros institutas

Birželio 4 d. Stokholmo Senosios muzikos festivalio metu (Stockholm Early Music Festival) klausytojai galės išgirsti ir žinomo lietuvių violončelininko Dariaus Stabinsko interpretacijas grojant renesansiniu instrumentu – viola da gamba. Koncertas įvyks vienoje iš tradicinių festivalio vietų – Suomių bažnyčioje.

D. Stabinskas gros kartu su ansambliu Morgaine ir atlikėjais iš kitų šalių (Michele Carreca, Alina  Rotaru  ir Karin Silldorff). Ansamblis specialiai festivaliui paruošė programą. Tai bus įkvepianti muzikinė kelionė, skirta Williamui Shakespeare’ui, kurio mirties metinės yra minimos. Koncerto programoje galima bus išgirsti italų-vokiečių kompozitoriaus Giovanni Girolamo Kapsberger (1580-1651), olandų kompozitoriaus ir vargonininko Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) ir Abiejų Tautų Respublikos kompozitoriaus ir poeto Adam Jarzębski baroko muzikos kūrinius.

Darius Stabinskas yra žinomas senosios muzikos propaguotojas, Senosios muzikos festivalio „Banchetto musicale“ meno vadovas ir atlikėjas. Jis nuolat bendradarbiauja su Europos senosios muzikos atlikėjais. Menininkas parengė ir įgyvendino nemažai senosios muzikos projektų, didžiulį dėmesį skirdamas Lietuvos senojo muzikos paveldo puoselėjimui, iš užmaršties prikėlė daugybę mūsų valstybei svarbių ir ankščiau neskambėjusių muzikos opusų.

Stockholm Early Music festival, kurio oficiali globėja yra Švedijos karalienė Silvija – vienas didžiausių viduramžių, renesansinei ir baroko muzikai skirtų renginių Šiaurės šalyse. Nuo 2002 m. rengiamas festivalis siekia didinti senosios muzikos žinomumą ir pristatyti 1000 metų gyvenimo muzikinį paveldą Švedijos ir Europos muzikos scenoje.

Festivalis rengiamas bendradarbiaujant Lietuvos kultūros institutui ir Lietuvos ambasadai Stokholme.