Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

„ba.“

ba - foto autorius Art Belikov

Jei Vilniuje aštuoniolikmečių paklaustumėte, kas Lietuvoje kuria geriausią muziką, turbūt dažnai išgirstumėte būtent šios grupės pavadinimą. Jos lyderis – dainininkas ir gitaristas Benas Aleksandravičius. „ba.“ laikoma Lietuvos jaunimo balsu (bent jau tos jo dalies, kuri domisi roku ir alternatyviąja muzika).

B. Aleksandravičius, dainuojantis tik lietuviškai, 2013 m. pradžioje tarsi išlindo iš niekur – ėmė kelti į internetą vaizdo klipus, kurie žaibiškai paplito ir paspaudimų skaičiumi aplenkė didžiausias Lietuvos popžvaižgdes. Dar 16-mečiui, neturinčiam nei įrašų kompanijos, nei kitokio įprasto atstovavimo, šiam indie roko dainininkui pavyko pavergti jaunąją interneto kartą. Žmonės jį pastebėjo: apie „ba.“ greit ėmė kalbėti, nors jis pats vis dar lieka kiek mįslingas. „Geriau ne bandyti ieškoti viešumo aptarinėjant asmenybę, o tegu muzika kalba pati už save.“ B. Aleksandravičius metė mokyklą, kad galėtų atsidėti muzikai (Lietuvoje tai nelabai įprasta), dabar kuria nuotaikingą muziką, atiduoda duoklę postpankui. Jis greit sutraukė įspūdingą sekėjų minią: 2014 m. išleistas vaizdo klipas „Sugebėt pasikeist“ YouTube jau peržiūrėtas daugiau kaip 1 mln. kartų – ne juokai kaip alternatyviajam menininkui iš šalies, kurioje gyvena vos 3 mln. gyventojų. Bet pakilus debiutinio minialbumo „Raktas“ (2013) indie tonas netrukus, 2015 m. išleistame pilname albume „Rasti / Pasiklysti“, užleido vietą kiek atšiauresniems, į grandžą linkstantiems gitaros garsams. Apie B. Aleksandravičių ir jo gvardiją netrukus visi sušneko kaip apie vieną įdomiausių šiuo metu koncertuojančių grupių.

Išleidęs dar du minialbumus, 2017 m. „ba.“ grojo „Siemens“ arenoje. 2018 m. grupė atšventė veiklos penkmetį – rengia ypatingą koncertą ir kino renginį. Panašu, kad ne už kalnų ir antrasis pilnas albumas. Kalbama, kad tai gali būti vienas geriausių visų laikų Lietuvos roko įrašų. Atrodo, kad ta pirmoji susižavėjimo banga buvo visiškai užtarnauta: šią grupę tikrai verta sekti.

www.facebook.com/baofficialmusicpage

Rekomenduojamas kūrinys: „Sugebėt pasikeist“, „Auka“, „Pati kalta“