Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuvių keramika Italijoje

Lietuvos kultūros institutas
Šių metų balandžio 11 d. 17.30 val. Mondovi miesto keramikos muziejuje Italijoje atidaroma lietuvių keramikos paroda „Terre di Kaunas e Vilnius” (liet. Kauno ir Vilniaus žemės).
Ši paroda, jau eksponuota Castellamonte bei Turine sulaukė italų visuomenės dėmesio kaip informacijos apie Lietuvą per išraiškingas ir šiuolaikines keramikos formas šaltinis. Kauno ir Vilniaus žemės, pasak kuratoriaus Enzo Fornaro, tai skirtingų kultūrų bendradarbiavimas ir susivienijimas ieškant naujų horizontų ir raiškos formų, siejamų su gilias tradicijas turinčia meno šaka.
Lietuvių autorinė keramika Italijoje ypač vertinama kaip medžiagos ir formos sintezės su šiuolaikiniais konceptualiais meno judėjimais sritis. Lietuvos keramikai įdomūs, kaip eksperimentuojantys derinant molį su netradicinėmis medžiagomis, ieškantys savito stiliaus tačiau nenutraukiantys ryšių su tradicijomis bei paveldu. Parodoje pristatomi menininkai kurių darbai siejami su kultūros paveldo ir gamtos transformacijomis, kyla iš vaizduotės archetipų, gilių filosofinių interpretacijų ir pasižymi savita estetika.
Tai jau trečią kartą Italijoje rengiamas lietuvių keramikos meno projektas, kuriame bendradarbiaujant su galerija „Aukso pjūvis“ savo kūrinius pristato net 17 autorių. Tarp jų – Aldona Jonuškaitė-Šaltenienė, Remigijus Sederevičius, Rytis Jakimavičius, Konstancija Dzimidavičienė, Sigita Lukošiūnienė, Dalia Laučkaitė-Jakimavičienė, Virginija Ridikaitė-Laužadienė, Ričardas Lukošiūnas, Valdas Kurklietis, Kristina Paulauskaitė, Agnė Šemberaitė, Aldona Keturakienė, Andrius Janulaitis, Juozas Lebednykas, Rūta Šipalytė, Jolanta Kvašytė, Rasa Balčiūtė-Šaltenienė. Parodoje eksponuojamas Lietuvos Nacionaline kultūros ir meno premija apdovanotas Aldonos Jonuškaitės-Šaltenienės darbas „Puota“. Jam Mondovi keramikos muziejaus erdvėse paskirta atskira salė.
Prieš tai paroda buvo eksponuojama kituose Italijos miestuose – 2014 m. rugsėjo mėnesį Pjemonto regione esančiame Castellamonte (čia parodą aplankė daugiau nei 10 000 lankytojų) bei tų pačių metų spalį Turino dailės akademijos pinakotekoje „Albertina“.
Paroda veiks iki birželio 14 d.
Parodos kuratorius – Enzo Fornaro.
Parodą remia kultūros atašė Italijos respublikoje bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu
Parodą pristato galerija „Aukso pjūvis“