Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Poetė Aušra Kaziliūnaitė dalyvauja Europos literatūros festivalyje Tokijuje

Lietuvos kultūros institutas

Organizatorių nuotr.

Spalio 11-14 dienomis Tokijuje vykstančiame 8-jame Europos literatūros festivalyje dalyvauja žinoma jaunesniosios kartos lietuvių poetė, rašytoja Aušra Kaziliūnaitė, šiuo metu reziduojanti Kioto rašytojų rezidencijoje, ir literatūros vertėja, šių metų  festivalio „Poezijos pavasaris“ premijos už lietuvių poezijos vertimus į japonų kalbą laureatė Aya Kimura.

Spalio 12 d. renginyje „Poezija kaip medžiai kine“, surengtame Goethe institute, Aušra Kaziliūnaitė pristatė savo režisuotą filmą „Medžiai, kurie auga mano danguje“ (2024 m.), atskleidžiantį menininkės kūrybos pasaulį, inspiracijos šaltinius, ryšį su gamta. Poetė skaitė eilėraščius iš rinktinių „Mėnulis yra tabletė“, „Esu aptrupėjusios sienos“, „Jūros nėra“, dalijosi įžvalgomis apie poetinę kūrybą, rašytojo vaidmenį šiuolaikiniame pasaulyje, vėliau dalyvavo „atviro mikrofono“ renginyje.

Spalio 13 d. knygyne „B&B“ surengta apskrito stalo diskusija „Lenkija, Lietuva, Ajova, Kiotas, Tokijas“ subūrė tarptautinių rašytojų rezidencijų Ajovoje (Iowa Writers Residency, JAV) ir Kiote (Kyoto Writers Residency, Japonija) dalyvius, įvairių prestižinių literatūros premijų laureatus Aušrą Kaziliūnaitę, lenkų poetę Krystyną Dąbrowska, japonų poetę Yūki Nagae ir prozininką Yusho Takiguchi.

A. Kaziliūnaitė ir K. Dąbrowska apžvelgė savo atstovaujamų šalių literatūros situaciją, pabrėždamos istorijos, geopolitinių virsmų įtaką nacionalinės ar vienos šalies teritorijas ar kalbos ribas peržengiančios literatūros tradicijoms ir naujų krypčių formavimuisi. Poetės praskleidė kūrybinio darbo užkulisius, dalijosi patirtimis iš dalyvavimo tarptautinėse rezidencijose. Aušra Kaziliūnaitė perskaitė savo naujausią poeziją, sukurtą Japonijoje ir Ayos Kimuros jau išverstą į japonų kalbą.

Europos literatūros festivalis subūrė 17-os Europos Sąjungos šalių rašytojus, vertėjus, leidėjus ir literatūros entuziastus, skatindamas dialogą tarp skirtingų kultūrų ir literatūrinių tradicijų.

Festivalio programoje Tokijo metropoliteno centrinėje bibliotekoje iki lapkričio 6 d. pristatoma knygų paroda „Baltijos šalių šiuolaikinė literatūra“ – poezija, proza, esė, literatūros kritika, knygos vaikams japonų ir kitomis kalbomis.

Europos literatūros festivalį organizuoja ES delegacija Japonijoje, EUNIC Tokijo, reziduojančių šalių kultūros institutai ir diplomatinės atstovybės bei japonų partneriai. Aušros Kaziliūnaitės ir Ayos Kimuros dalyvavimą festivalyje remia Lietuvos kultūros institutas.