Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 naujienos

Lietuvos šokis – svarbiausiose Prancūzijos scenose

Lietuvos kultūros institutas

Agnietės Lisičkinaitės spektaklis „Hands up“ - Marco Pavone nuotr.

Organizatorių parengta informacija

Prasidėjęs Lietuvos sezonas Prancūzijoje per tris mėnesius įvairiomis kultūros ir meno formomis, diskusijomis ir pristatymais supažindins Prancūzijos visuomenę su šiuolaikine Lietuva ir jos kultūra. Sezono programoje – veržlus Lietuvos šiuolaikinis šokis, kuris pasklis po įvairius Prancūzijos miestus, teatro erdves muziejus ir net ekranus.

„Pirmą kartą Lietuvos šokio kūrėjai pristatomi taip plačiai aukščiausio kalibro šiuolaikinio šokio ir scenos meno institucijose bei festivaliuose Prancūzijoje. Džiugu, kad šokis neša ir Lietuvos sezono įvaizdžio vėliavą – visoje reklaminėje medžiagoje matote kylančią šiuolaikinio šokio pažibą, šokėją ir choreografą Dovydą Strimaitį. Labai džiaugiamės, kad Prancūzijoje išvysime ne vieną Lietuvos šokio menininką bei įvairius Lietuvos šokio teatrų ir organizacijų projektus. Visi jie nuosekliai skinasi savo kelią tarptautinėje rinkoje ir sulaukia vis daugiau palaikymo“, – dalinasi Gintarė Masteikaitė, Lietuvos šokio informacijos centro (LŠIC) direktorė.

LŠIC pristatomoje šokio programoje – per trisdešimt pasirodymų
LŠIC pasirengimas Lietuvos sezonui Prancūzijoje prasidėjo 2023-iųjų metų pavasarį. Tuo metu Teatro informacijos centras (TIC) suvienijo jėgas su „Operomanija“ ir LŠIC bei, bendradarbiaudami su Lietuvos kultūros institutu ir Prancūzų institutu, kartu surengė pirmą Lietuvos scenos meno platformą Vilniuje. Platformos metu LŠIC atliko fasilitatoriaus vaidmenį: Prancūzijos scenos meno ekspertams buvo sudaryta galimybė artimiau susipažinti su Lietuvos šokio bendruomene ir šokio produkcija. Vėliau LŠIC dalyvavo susitikimuose su Prancūzijos kolegomis, kurie teikė užklausas dėl šokio spektaklių ir menininkų bei nagrinėjo LŠIC pateiktas rekomendacijas. Šio bendro darbo dėka LŠIC skirtingais formatais Prancūzijoje pristatys šiuos kūrėjus: Agnietę Lisičkinaitę su spektakliu „Hands up“ ir jos autoriniu seminaru „How to protest?“, Luką Karvelį su naujausiu spektakliu „Kur krantas“, Vilmą Pitrinaitę su soliniu darbu „When you’re alone in your forest always remember you’re not alone“, Dovydą Strimaitį su dviem spektaklio „Hairy“ versijomis ir seminaru jaunimui, Dansema šokio teatrą su spektakliu „Neregėtas pasaulis“, Povilą Bastį ir jo įkūnijamą personažą „Miss Plastica“. Povilas rengs kabareto vakarus ir moderuos susitikimus su tarptautiniais ir Lietuvos kūrėjais. Šokio menininkės Greta Grinevičiūtė, Liza Baliasnaja ir Agnietė Lisičkinaitė savo kūrybą pristatys Paryžiaus profesionaliai šokio bendruomenei „Atelier de Paris“ studijoje. Ši erdvė buvo atvira ir menininkei Vilmai Pitrinaitei; šioje studijoje ji dalyvavo rezidencijoje. Sezono metu LŠIC pristatomos šokio programos dalyviai žengs į sceną arba susitiks su Prancūzijos auditorija ir šokio profesionalais per trisdešimt kartų.

LŠIC programos menininkai pasirodys kirtiniuose Prancūzijos festivaliuose ir šokio institucijose. Būtent jų dėka anksčiau čia pasirodę menininkai iš kitų šalių buvo pastebėti Europoje ir vėliau sukūrė ryškias tarptautines karjeras. Lietuvos šokio ieškokite nacionalinio choreografijos vystymo centro „Atelier de Paris“ (Paryžius) programoje, tarptautiniame šiuolaikinio meno festivalyje „Actoral“ (Marselis), scenos meno bienalėje Tulūzoje. Lietuvos šokis suskambės ir tokiose svarbiose institucijose, kaip „Maison de la danse“ (Lionas), „Centre national de la danse“ (Paryžius), „Le Gymnase CDCN“ (Rubė), „L’Espace 1789 de Saint-Ouen“ (Sent Uenas prie Senos), „NEUFNEUF“ festivalyje Tulūzoje.

Lietuvos šokio teatrai ir organizacijos kvies patirti šokį įvairiais būdais
Prancūzijos žiūrovai ir scenos meno profesionalai patirs Lietuvos šokį įvairiais formatais ir būdais – Lietuvos šokio teatrai ir kultūros organizacijos parengė plačią šokio programą, kuri bus pristatoma Marselio, Nicos, Šamberi, Kajenos ir kitų Prancūzijos miestų svarbiausiose festivaliuose ir scenose. Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“ kvies į šokio spektaklio „Together Alone“ (liet. „VIE-NU-DU“) premjerą Nicos kino festivalyje bei įtrauks žiūrovus į šokio spektaklio (ne)paaugliams „me two/Savoj krūvoj“ veiksmą ir diskusijas. Šeiko šokio teatras pristatys Lietuvos ir Prancūzijos šiuolaikinio šokio bendradarbiavimo programą „KlaipeDAnse“ bei šokio spektaklius „Audros akis“, „Flocking“ ir kartu su prancūzų choreografe Mathilde Monfreux, video menininke Trécy Afonso sukurtą šokio filmą „Po oda“. Vyks šokio trupės ULNA projekto „Iš tylos” premjera, kurioje susipins šokis ir keturių išeivijos dailininkių kūriniai parodoje „Tik tyloje tave girdžiu“. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos šokio studentai ir dėstytojai dalyvaus šiuolaikinio šokio kūrybinėje stovykloje „Camping“ Paryžiaus mieste. Teatro informacijos centras pristatys plačią Lietuvos scenos meno programą „Focus Lituanie“, kuri bus rodoma prestižiniame Paryžiaus teatre „Théâtre de la Ville“. Programos metu pasirodys Prancūzijoje gyvenanti ir kurianti lietuvių šokio menininkė Lora Juodkaitė, šokio teatras „Dansema“, taip pat šokio kūrėjai Dovydas Strimaitis ir Agnietė Lisičkinaitė.

Lietuvos sezono svečiai turės galimybę ne tik stebėti šokio spektaklius įvairiose scenose, bet ir patirti šokio, architektūros ir kinematografijos sinergiją projekte „Šokis plius miestas“. Projekto šokio filmai sulaukė didelio populiarumo Lietuvoje, vėliau buvo rodomi svarbiausiame Europoje kultūros televizijos kanale ARTE. Naujai sukurtas šokio filmų ciklas (pagrindinis prodiuseris: „Just a moment“) leidžia patirti net penkių šalių architektūrą per šiuolaikinį šokį ir autentišką kinematografiją. Lietuvos sezono proga Prancūzijoje buvo sukurti du šokio filmai su Lietuvos šokėjais, projektas pristatomas ARTE kanale.

Kultūros profesionalai susitiks prie bendro diskusijų stalo
Spalio 4-5 d. Tulūzos scenos meno bienalė bendradarbiaudama su LŠIC ir TIC kviečia kultūros profesionalus iš Lietuvos prie bendro diskusijų stalo. Organizatoriai tikisi sulaukti daugiau nei 200 iš skirtingų šalių atvykstančių scenos meno atstovų, tokių kaip festivalių vadovai, prodiuseriai, kūrėjai, kritikai. Šie susitikimai ir tinklaveikos renginiai taps unikalia galimybe skirtingų šalių kultūros profesionalams pažinti vieni kitus ir kartu diskutuoti apie aktualiausius scenos meno klausimus, tarptautinį kultūrinį bendradarbiavimą bei ieškoti būdų kurti naujas partnerysčių strategijas.

LŠIC direktorė pažymi, kad Lietuvos sezonas Prancūzijoje – tai puiki proga susipažinti bei toliau megzti ir gilinti bendradarbiavimą su skirtingomis Prancūzijos kultūros įstaigomis, nepriklausomais scenos meno profesionalais. „Visur ir visada galima rasti bendradarbiavimo galimybių, kurias tereikia pamatyti, sutikti reikiamus žmones ir tada ilgai bei nuosekliai vystyti ryšį“, – teigia Gintarė Masteikaitė. Sezono metu LŠIC taip pat sieks platesnio ir gausesnio Prancūzijos profesionalų dalyvavimo Baltijos šokio ir scenos meno platformose, kuriose nuosekliai pristatomi Lietuvos žinomi ir kylantys šokio vardai, bei bus tęsiamas dialogas su jau esamais Prancūzijos partneriais skatinant juos į savo kūrybines programą įtraukti Lietuvos šokio kūrėjus.

Susipažinkite su Lietuvos šokio informacijos centro šokio programa Prancūzijoje

Susipažinkite su Lietuvos šokio teatrų ir kultūros organizacijų programa Prancūzijoje

Pristatomi projektai ir renginiai yra Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 dalis. Sezoną organizuoja Lietuvos kultūros institutas kartu su Prancūzų institutu Paryžiuje.

Projektus dalinai finansuoja: Lietuvos kultūros institutas.