Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Izraelyje – filmo „Mariupolis 2” premjera

Lietuvos kultūros institutas

Gegužės 21 ir 23 dienomis įvyko filmo „Mariupolis 2″” premjera Izraelyje. Filmą dviejose pagrindinėse šalies – Tel Avivo ir Jeruzalės – sinematekose pristatė jo ko-režisierė Hanna Bilobrova, didvyriškai iš Mariupolio pragaro išgelbėjusi tiek filmo medžiagą, tiek namo sugrąžinusi rusų okupantų nužudyto režisieriaus Manto Kvedaravičiaus kūną.

Antropologas ir kino kūrėjas M. Kvedaravičius dar 2015 m. vyko į Mariupolio miestą, kuriame filmavo karo šešėlyje į „normalų” gyvenimą besikimbančius miestiečius bei nesustojantį gyvenimą. 2016 m. taptautiniame Berlynalės festivalyje įvyko filmo „Mariupolis” premjera. 2020 m. režisierius su gyvenimo ir kūrybos partnere H. Bilobrova ryžosi grįžti į fronto linijoje atsidūrusį miestą, kuris tapo jo paskutinės kelionės vieta.

Filmas fiksuoja apgultą, sprogimų ir šūvių aide skendintį miestą bei nedidelę mariupoliečių bendruomenę, besislepiančią prieglobsčiu nuo mirties tapusioje baptistų bažnyčioje. Ten, kur, atrodytų, nebeliko jokios vilties, gyvenimas tęsiasi baugia ir sielvartinga forma.

Į peržiūras Izraelyje, kurios vyko Azovstal gamyklos – matomos ir filmo kadruose – užėmimo metinių proga, atvyko nemaža vietos ukrainiečių bendruomenė, kuriai susitikimas su H. Bilobrova tapo ypatinga patirtimi ir galimybe išgirsti labai asmenišką jos patirtį. Pokalbius moderavo Tel Avivo sinematekos pagrindinis programos sudarytojas Pini Schatz ir kino kritikas Benjamin Tobias. H. Bilobrovos ir filmo liudijimas primena, kad karas Ukrainoje tęsiasi, nusinešdamas gyvybes ir daužydamas tūkstančių žmonių likimus.

Pasaulinė filmo „Mariupolis 2” premjera įvyko 2020 m. tarptautiniame Kanų kino festivalyje, tais pačiais metais buvo įvertintas kaip geriausias Europos dokumentinis filmas. Mantas Kvedaravičius įvertintas Lietuvos Respublikos Nacionaline kultūros ir meno premija bei pagerbtas Auksine gerve už viso gyvenimo nuopelnus.

Filmo pristatymai Izraelyje įgyvendinti bendradarbiaujant su LR kultūros atašė, Lietuvos kultūros institutu ir LR ambasada Izraelyje.