Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Berlyne įvyko filmo apie vokiečių pėdsakus Klaipėdos krašte premjera

Lietuvos kultūros institutas
Filmo kadras

renginio dalyvės

Gruodžio 7 d. Berlyne įvyko Sonyos Winterberg ir Sussane Dzeik dokumentinio filmo „Die Stadtschreiberin – Spurensuche im Memelland” premjera ir aptarimas. Garsi Vokietijos žurnalistė ir rašytoja, daugybės knygų apie karą ir jo sukeltas traumas autorė Sonya Winterberg 2022 m. gegužės-spalio mėnesiais kaip miesto raštininkė dirbo rezidencijoje Klaipėdoje ir rašė išsamų blogą apie vokiečių pėdsakus Klaipėdos krašte.

Vokietijos vyriausybės remiamo Rytų Europos kultūros forumo stipendininkė ne tik dirbo Ievos Simonaitytės bibliotekoje ir archyvuose, bet ir su dokumentinių filmų režisiere Susanne Dzeik leidosi vokiečių pėdsakais aplankydamos Simono Dacho namus, Klaipėdos vokiečių draugijos būstinę, susitiko su vilko vaikų vaikais, svečiavosi rašytojų ir vertėjų rezidencijoje Nidoje, Pagėgiuose ir kituose Rytų Prūsijos istorijos paženklintuose vietose.

Daugybės knygų, išverstų ir į anglų kalbą, autorės tyrimų centre – išžudytų ar ištremtų žydų šeimų ir vilko vaikų bei jų artimųjų likimai. Berlyne pristatytas filmas kitą savaitę atkeliaus į Lietuvą ir bus pristatytas Ievos Simonaitytės bibliotekoje Klaipėdoje.

https://www.kulturforum.info/de/preise-stipendien/stadtschreiber-stipendium/8596-sonya-winterberg-wird-stadtschreiberin-in-memel-klaipeda-2022