Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Projekto JONAS MEKAS 100! naujienos, Susijusios naujienos

Švedijoje Jono Meko 100-metį pradeda švęsti Stokholmas

Lietuvos kultūros institutas
Renginio vizualas

Trečiadienį, gegužės 4 d. Švedijos nevyriausybinė organizacija „Kinas šiuolaikiniame mene“ („Film i Samtidskonst”) atidarė filmų ir pokalbių programą, dedikuotą Jono Meko 100-mečiui pažymėti, pristatydama vieną garsiausių Jono Meko filmų  „Walden”. Filmo peržiūrą lydėjo pokalbis, kuriame dalyvavo Stokholmo šiuolaikinio meno centro INDEX prodiuserė ir kuratorė Isabella Tjäder, Jono Meko programos kuratorė Cecilia Björk ir LR kultūros atašė Liana Ruokytė-Jonsson.

Jono Meko 100-mečio renginių programos atidarymas Stokholme vyko viename seniausių Švedijos kino teatrų „Zita Folkets Bio“, kuris Stokholmo centre įsikūrė dar 1913 m. ir iki šiol yra išsaugojęs daug autentiškumo. Jis žinomas ir kaip išskirtinai autorinio kino gerbėjų mėgstamas kino teatras.

„Mes rodome Jono Meko filmus, nes jis padarė didelę įtaką jaunajai menininkų kartai tiek Švedijoje, tiek visame pasaulyje. Visas jo gyvenimo projektas ir meninė veikla yra svarbus įkvėpimo šaltinis daugeliui kūrėjų, kurie šiandien dirba kino ir kitose meno srityse. Ypač džiugu, kad Jonas Mekas Stokholme lankėsi dar 1980 m. ir jo vizitas buvo susijęs su paroda „Malonumo kupolas – Amerikos eksperimentinis kinas 1939–1979“  („The Pleasure Dome – Amerikansk Experimentfilm 1939–1979”). Tą parodą jis kuravo kartu su kolega Claesu Söderquistu, ji vyko Švedijos nacionaliniame moderniojo meno muziejuje MODERNA MUSEET ir tapo iki šiol viena didžiausių Švedijos investicijų į eksperimentinio kino meną, daugeliu atžvilgių priartinusi Švediją prie pasaulinės meno arenos. Paroda buvo surengta kaip tik vienu esmingiausių ir gyvybingiausių muziejaus veiklos laikotarpiu. Dabar labai džiaugiamės galėdami įtraukti Joną Meką į mūsų programą „Stokholmas kine“ („Stockholm på Film”) parodydami kino filmą, kurį jis nufilmavo kelionės į Stokholmą metu, rengdamasis  parodai „Malonumo kupolas“ („Pleasure Dome”), – sako organizacijos „Kinas šiuolaikiniame mene“ („Film i Samtidskonst”) direktorė Nathalie Ålbeck.

Gegužės 18 d. kino teatre „Zita Folkets Bio“ bus pristatytas dar vienas Jono Meko filmas „Out-Takes from the Life of a Happy Man“ ir vyks pokalbiai apie Jono Meko įtaką ir svarbą Švedijos ir pasaulio menui. Taip pat organizacijos „Kinas šiuolaikiniame mene“ platformos  https://www.filmisamtidskonsten.se/stream/jonas  programoje „Stokholmas kine“ nemokamai rodomas Jono Meko filmas „Stokholmo daina“ („Song of Stockholm”).

Švedijos nevyriausybinė organizacija „Kinas šiuolaikiniame mene“ tyrinėja šiuolaikinio meninio kino ir videomeno sroves, turėdama tikslą pristatyti kuo daugiau filmų, – įvairios tematikos, skirtingų savo naratyvu ir vaizdavimo technika.

Jono Meko filmų ir pokalbių programą Stokholme inicijavo, koordinavo LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson, filmų programą parengė Švedijos organizacija „Kinas šiuolaikiniame mene“, ją kuravo Cecilia Björk, projektą finansavo Lietuvos kultūros institutas ir Švedijos kultūros taryba.

Daugiau nei 50 įvairių renginių apimančią tarptautinę Jono Meko 100-mečio programą organizuoja ir koordinuoja Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros atašė ir Jono Meko fondas (Estate of Jonas Mekas). Kino peržiūros, parodos, videoinstaliacijos, koncertai, poezijos skaitymai, diskusijų ir teminių rezidencijų programos, kūrybinės poezijos vertimų dirbtuvės, leidybiniai sumanymai ir kitos iniciatyvos vyksta solidžiose, gerai žinomose kultūros institucijose keliolikoje pasaulio šalių. Programą iš dalies finansuoja LR kultūros ministerija. „Jonas Mekas 100!“ programa pristatoma tinklalapyje www.jonasmekas100.com

 

Daugiau informacijos: Liana Ruokyte-Jonsson

E-mail: liana.ruokyte-jonsson@urm.lt

Mob: +46 73 4226723