Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Teatro režisieriai

EGLĖ KIŽAITĖ 

„Didelė lietuviška pasaka“. Šiaulių dramos teatro archyvo nuotrauka

Jauna režisierė Eglė Kižaitė (g. 1991) teatro režisūrą studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, 2014 m. įgijo bakalauro laipsnį ir šiuo metu tęsia magistrantūros studijas. Kartu su kolegomis įkūrė plataus meninio profilio sindikatą Bad Rabbitsir 20122017 m. buvo jo narė, kūrė vaidmenis šio judėjimo pasirodymuose, režisavo spektaklius. Tačiau ilgainiui nusprendė atsidėti kūrybai pačiai jauniausiai publikai. 2017 m. Kižaitė įkūrė „Vėjų teatrą“, kuriame kuria spektaklius įvairaus amžiaus vaikams. Be to, nuo 2019 m. organizuoja vaikų ir jaunimo literatūros festivalį „Vaikų knygų sala“, yra jo meno vadovė.  

Kižaitės kūrybinėje biografijoje jau dvi dešimtys dramos, gatvės ir muzikinio teatro spektaklių. Maždaug pusė jų skirti vaikams ir jaunimui. Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose sukurti režisierės spektakliai skiri įvairiausio amžiaus jaunajai publikai: E. Kižaitės repertuare spektakliai ir kūdikiams, ir jaunuoliams. Keistuolių teatre lietuvių liaudies pasakos motyvais jos sukurtas spektaklis vaikams „Eglė žalčių karalienė“ gavo prizą už geriausią režisūrą Tarptautiniame teatro mokyklų studentų etiudų festivalyje Gruzijoje.

 Kižaitė yra sukūrusi vaidmenų ir Keistuolių teatro spektakliuose, nuolat dalyvauja edukacinėse veiklose.

Vienas naujausių E. Kižaitės darbų – Valstybiniame Šiaulių dramos teatras sukurtas spektaklis Didelė lietuviška pasaka (2019), skirtas 510 metų vaikams. Pagal Monikos Baranauskaitės pjesę Senelių pasaka“ sukurtas spektaklis ne tik į vieną žaismingą veiksmą sujungia tokių lietuvių liaudies pasakų kaip „Eglė žalčių karalienė“, „Dvylika brolių juodvarniais lakstančių“, „Dangus griūva, „Kaip žmogus velnią apgavo“, „Trys broliai“, „Skraidantis laivas“, „Lukošiukas“ motyvus, bet ir pasakoja apie vaikų ir senelių ryšį ir jo svarbą, skatina vaikus nebijoti liūdesio, pykčio ir kitų emocijų.