Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Poezija

Gintaras Grajauskas

Fotografija iš asmeninio archyvo

Gintaras Grajauskas (g. 1966) – poetas, eseistas, dramaturgas, muzikantas. Baigęs aukštesniąją muzikos mokyklą, studijavo Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultete džiazą. 1994 m. pradėjo dirbti dienraštyje „Klaipėda“, nuo 1996 m. redagavo jo literatūrinį priedą „Gintaro lašai. Groja ir dainuoja bliuzroko grupėje „Kontrabanda“. 

Grajausko pirmoji eilėraščių knyga „Tatuiruotė“ pasirodė 1993 m. ir buvo apdovanota Zigmo Gėlės premija kaip geriausias metų debiutas. 2007 m. pelnė Auksinį scenos kryžių už pjesę „Mergaitė, kurios bijojo Dievas. Jo kūrinių išversta į anglų, vokiečių, švedų, lenkų, italų ir kitas kalbas.

Grajausko poezijai būdingas ir muzikalumas, ir siužetiškumas – eilėraščiai dažnai primena pasakojimus, kuriuose veikia individualūs personažai, o kalbantysis yra tik stebėtojas. Pavyzdžiui, rinkinyje „Katalogas“ (1997) pasakotojas stebi aplinką ir kataloguoja banalius kasdienius objektus, įvykius, sutiktus žmones. G. Grajauskas išmoningai derina skirtingus žanrinius registrus – lyrinį, komiškąjį, parabolės. Kūrybingai transformuojama anekdoto struktūra: eilėraščiai paprastai trumpi, frazės lakoniškos, kalba artima šnekamajai, o paskutinėje eilutėje pasitelkiama ironiška transformacija skaitytoją nustebina ir prajuokina.