Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

Andrius Mamontovas

Andrius Mamontovas_Viktorija Mamontovaitė

„Aš stengiuosi įgyvendint tik tas idėjas, kuriomis tikiu šimtu procentų“, – sako Andrius Mamontovas. Baisu ir pagalvoti, ko būtų pridaręs, jei nebūtų toks išrankus… 2017 m. šiam dainininkui ir muzikantui, laikomam svarbiausia Lietuvos roko ir populiariosios muzikos figūra, suėjo 50 metų.

1983 m. jis įkūrė „Foje“ – visų laikų didžiausią ir įtakingiausią Lietuvos grupę. Tiems daugiau kaip 60 000 žmonių, kurie 1997 m. susirinko Vilniuje į paskutinį grupės koncertą (to dar niekam nepavyko pralenkti), „Foje“ buvo daug daugiau nei vien roko grupė: jų tekstai ir muzika vis dar yra visos kartos kiekvienos dienos garso takelis, jų įrašų bei bilietų pardavimų niekas vis dar nėra pralenkęs. Ėmęsis solinės karjeros, A. Mamontovas pademonstravo netgi dar platesnį sugebėjimų spektrą – kaip masinių labdaros renginių ir kampanijų organizatorius, sėkmingas prodiuseris, aktorius ir kino kompozitorius (neminint jo kol kas 19 solinių albumų), koncertavęs visame pasaulyje – nuo Kinijos iki JAV. Teatro lankytojai atpažins jį kaip pagrindinį aktorių „Hamlete“, gastroliniame garsiojo režisieriaus Eimunto Nekrošiaus kūrinyje, kuris pasaulyje jau buvo suvaidintas daugiau kaip 200 kartų. Arthauzinio kino fanai galbūt prisimins jo vaidmenis filmuose „Nereikalingi žmonės“ (2008) ir „Amaya“ (2010). „Nereikalingi žmonės“ susijęs su dar viena triumfo akimirka: Šanchajaus kino festivalyje A. Mamontovas apdovanotas kaip geriausias kompozitorius. Jo veido nepamirš netgi tie, kurie ilgai domisi „Eurovizijos“ dainų konkursu: 2006 m. kol kas geriausią rezultatą Lietuvai iškovojo grupė „LT United“, įkurta A. Mamontovo. Grupė įrodė, kad galima pakliūti į dešimtuką vien parašius humoristinį vaikiško eilėraštuko ir futbolo himno mišinį: dainą „We are the Winners“ „Eurovizijos“ fanai apibūdina kaip turbūt keisčiausią momentą per visą konkurso istoriją.

A. Mamontovas, grojęs kartu su Stingu, Bryanu Adamsu ir „The Sugarcubes“, turi sukaupęs visą keliasdešimties muzikinių apdovanojimų rinkinį ir yra laikomas nekvestionuojamu autoritetu Lietuvos popmuzikos klausimais (visgi ne veltui Prezidentės apdovanotas medaliu už muzikinius pasiekimus). 50-ąjį jubiliejų jis paminėjo stilingai: dviem anšlaginiais koncertais didžiausiose Lietuvos arenose. Apie tai pats sakė: „Kai tau sueina penkiasdešimt, supranti, kad laiko liko tik tam, kas tau iš tikrųjų svarbu.“ Žinomas melodingo poproko atlikėjas jau pasirengęs atversti naują lapą ir užsimena, kad būsimame albume laukia pokyčių. A. Mamontovas groja jau 35 metus ir išlieka populiarus ir svarbus, o jo muziką vis atranda naujos fanų kartos.

www.myspace.com/andriusmamontovas

Rekomenduojamas kūrinys: „Laužo šviesa“ („Foje“), „Geltona. Žalia. Raudona“, „Marso kanjonai“