Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

Kęstutis Vaiginis

Vaiginis_S. Batura

Kęstutis Vaiginis (g. 1978) – talentingas, brandus ir nepaprastai veiklus džiazo kūrėjas, saksofonininkas, kompozitorius, įvairių grupių lyderis ir bendralyderis. Skaidriu kontroliuojamu skambesiu, lyriškumu ir emocionalumu išsiskiriantis saksofonininkas kuria savitas kompozicijas, kuriose dera moderniojo džiazo ir akademinės muzikos raiška, Lotynų Amerikos ir afrikietiškosios muzikos elementai bei baltiškas ar šiaurietiškas skambesys.

Pradžioje mokęsis kaip klasikos atlikėjas, 1999 m. K. Vaiginis pradėjo groti džiazą ir netrukus įsitvirtino Lietuvos džiazo scenoje, pasirodydamas tiek su savo kartos muzikantais, tiek su patyrusiais džiazo meistrais. Džiazo atlikimą studijavęs LMTA, Princo Klauso konservatorijoje (Olandijoje) ir Manhatano muzikos mokykloje (JAV), jau studijų metais debiutavo kaip grupių lyderis.

Nuo 2005 m. pasirodo ir kaip kompozitorius, o jo kompozicijas atlieka jo suburti, dažnai tarptautiniai kolektyvai. Šiandien K. Vaiginio scenos partnerių sąraše – tokios džiazo asmenybės kaip Barbara Dennerlein, Danielis Messina, Hernanas Romero, Davidas Berkmanas, Burakas Bedikyanas, Joonas Haavisto, Davidas Kikoskis, Alexas Sipiaginas, Borisas Kozlovas, Donaldas Edwardsas. JD Walteris. Nuo 2009 m. – „Dainius Pulauskas Group“ narys, nuo 2012 m. – Latvijos, Estijos ir Lietuvos džiazo kūrėjus suvienijusio kvarteto „Tree Stones“ narys.

K. Vaiginis tapo pirmuoju Europos kultūros fondo „Europamusicale“ muzikos premijos laureatu (2013). Įteikdamas šią premiją, Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas sakė, kad savo muzika K. Vaiginis „suteikia naujus impulsus Lietuvos ir visos Europos džiazui“, saksofonininką ir kompozitorių pavadino idealiu pavyzdžiu, kaip galima prisidėti prie džiazo muzikos kūrimo ir plėtojimo. Muziko veikla taip pat įvertinta Birštono džiazo festivalio Grand Prix (2010).

www.kestutisvaiginis.com

Rekomenduojamas kūrinys: „Lights of Darkness“

Kūrybos galima pasiklausyti čia.