Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

Juozas Milašius

Milašius_Juozas ir Sabir Mateen_©V.Suslavicius

Juozas Milašius – viena paradoksaliausių Lietuvos džiazo asmenybių (g. 1968), gitaristas, kompozitorius ir įvairių performansų autorius, gebantis savo instrumentą prakalbinti neįtikėtinais balsais. Jis – konceptualistas ir eksperimentatorius, jau 30 metų nepaliaujantis tyrinėti gitaros galimybių, groja tiek solo, tiek ir įvairiuose projektuose su garsiais improvizacinės bei elektroninės muzikos kūrėjais ir garso menininkais.

Lietuvos džiazo scenoje J. Milašius pasirodė 1986 m. su Petro Vyšniausko kvartetu ir netruko pelnyti enfant terrible reputaciją. Vietoj laukiamų melodijų atnešęs šaižių disonansų ir noise estetiką, nuo pat pirmų žingsnių provokavo ir laužė nusistovėjusius standartus, kūrė savus būdus išgauti garsą ir per juos išreiškė savą kūrinio viziją. Savąjį bekompromisį stilių deklaravo grodamas Vladimiro Čekasino, Vytauto Labučio, Vladimiro Tarasovo ir kt. ansambliuose bei tarptautiniuose projektuose su Jimu Menesesu, Martinu Schutzu, Hansu Kochu, Fredy Studeriu, Sainkho Namtchylak, Nedu Rothenbergu, Lindsay Cooper, Jimmy Owensu, Jonu Meku, Droru Feileru, Lucu Houtkampu, Kouhei Matsunaga ir daugeliu kitų (yra inicijavęs ir dalyvavęs gausybėje kūrybinių projektų). Svarbia kūrybinių eksperimentų platforma 9 dešimtmečio pabaigoje jam tapo duetas su būgnininku Daliumi Naujokaičiu (šiuo metu gyvena ir kuria JAV) bei jų su bendraminčiais suburtas „The Lithuanian Young Composers Orchestra“, kurių projektai nuolat priartėdavo prie performanso žanro (pvz., „Musica de Bailes para Soldados“, 1994).

Meilę savam instrumentui J. Milašius deklaravo ir kurdamas gitarų ansamblius („Gitarmanija“, 1989; „Auksinės gitaros“,1998), ir solo albumuose „j.m.eilė“ (2002), „Slow“ (2009), ir savitose kūrybinėse kombinacijose, įamžintose albumuose „Kab_Lys“ (2015) ir „Sun Sun Up“ (2016).

2008 m. įvertintas festivalio „Vilnius Jazz“ apdovanojimu už indėlį į Lietuvos džiazo kultūrą.

Bekompromisiškiausias Lietuvos džiazo kūrėjas, savo muzikoje išbandęs ir totalųjį laisvąjį, ir noise, ir alternatyvius būdus garsui išgauti, pastaruoju metu muzikuoja solo bei projektuose su D. Naujokaičiu Dariumi Čiuta, Artūru Bumšteinu, Sabiru Mateenu, V. Tarasovu ir kt.

https://juozasmilasius.bandcamp.com https://archive.org/details/@gagarinas

Rekomenduojamas kūrinys: „KAB LYS“

Kūrybos galima pasiklausyti čia.