Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

Violeta Urmana

Urmana_Christine_Schneider_1

Violeta Urmana – žymiausia lietuvių operos primadona, atlieka pagrindinius vaidmenis italų ir vokiečių kompozitorių operose. Pirmieji vaidmenys, atvėrę kelią į prestižines scenas, buvo Kundry „Parsifalyje“ ir Eboli „Don Karle“. Karjerą pradėjusi kaip mecosopranas, po 2000 m. daugiau nei dešimtmetį dainavo soprano partijas, o pastaruoju metu vėl grįžo į mecosoprano amplua. Pasak dirigento Riccardo Muti, V. Urmana – „labai aukšto lygio dainininkė, šiuo metu, ko gero, gražiausias mecosopranas pasaulyje. Tokie balsai kaip jos – išimtis. V. Urmanos vokalinės galimybės labai didelės. Jos diapazonas išties labai platus, ypač – viršutinio registro. Kai kalbame apie jos dainavimą, kalbame jau ne apie mecosopraną ar sopraną, o apie nepaprasto grožio ir galimybių balsą ir apie neeilinį dainininkės talentą.“

V. Urmana dainuoja Niujorko „Metropolitan Opera“, Madrido „Teatro Real“, Barselonos „Gran Teatre del Liceu“, Paryžiaus nacionalinėje operoje, „Deutsche Oper Berlin“, Vienos valstybinėje operoje, Milano „Teatro alla Scala“, Londono „Royal Opera House Covent Garden“ teatruose, Bairoito, Zalcburgo, Provanso Ekso, Edinburgo ir „BBC Proms“ festivaliuose.

V. Urmana yra gavusi daugybę apdovanojimų: Londone – Karališkosios filharmonijos apdovanojimą dainininkams, Vienoje – austriškosios kamerzingerės titulą. Jos gimtinėje Lietuvoje jai suteiktas pats svarbiausias apdovanojimas – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino trečiojo laipsnio medalis. Lietuvos muzikos ir teatro akademija jai suteikė garbės daktarės laipsnį.

www.violetaurmana.com

Violetos Urmanos atliekamos muzikos galima pasiklausyti čia.