Julija Mazūrienė
Projektas: „Grybai ir žemė“
Sukurta: 2017 m.
Dizaino studija: „Less Table“
Ant tamsios kalvos, suformuotos iš juodos duonos trupinių, susmaigstyti kelmučiai. Tai akimirka iš dizainerės Julijos Mazūrienės (g. 1979) maisto dizaino instaliacijos, sukurtos menininko Dariaus Žiūros daktaro disertacijos gynimo šventei. Vaišių idėja tarsi pratęsia menininko projektą „Uždrausti vaisiai“ (Forbidden Fruit, 2010), kuriame kvestionuojamos ribos tarp to, kas valgoma ir kas nuodinga, kas legalu ir kas uždrausta, kas pritampa ir kas atsiskiria, tarp sąmonės ir pasąmonės. Maisto dizaino instaliacijoje svarbiausia – dalyvavimo patirtis, galimybė paragauti tarsi uždraustų vaisių, pabandyti pajusti žemės skonį, jos reikšmę mūsų kultūrai bei kasdienybei.
Dizainerė yra baigusi magistrantūros studijas Vilniaus dailės akademijos Dizaino katedroje (2004), nuo 2004 m. – šios katedros dėstytoja. Nuo 2014 m. J. Mazūrienė specializuojasi, tiria ir praktikuoja Lietuvoje naujoje srityje – maisto dizaine. 2014 m. jos iniciatyva įkurta Vilniaus dailės akademijos „Electrolux“ Maisto ir dizaino laboratorija, dėstoma nauja disciplina. 2015 m., subūrusi jaunų eksperimentuojančių dizainerių grupę (dalyvauja dizainerės Živilė Lukšytė, Ugnė Menkevičiūtė), įkūrė maisto dizaino studiją „Less Table“. Yra sukūrusi baldų, interjero dizaino projektų, pelniusi prizų ir apdovanojimų: „Geras dizainas“ už vaikų žaislų parduotuvės interjerą ir vizualųjį stilių (2016), Christmas2Business „Geriausia kalėdinė verslo dovana“ už projektą „Valgomas kalėdinis vainikas“ (2017).