Lietuvos Kultūros Institutas
Architektai, Lietuvos kultūros gidas

Arches

Arches_IN

Poilsiavietės „Nakcižibis“ rekonstrukcija. Tipas: rekreacinis kompleksas
Įgyvendinimas: projektas – 2004–2007 m., statyba – 2006–2008 m.
Adresas: Lavyso k., Varėnos r.
Autoriai: Arūnas Liola, Rolandas Liola, Edgaras Neniškis, Liutauras Nekrošius, Lukas Lažinskas


Architektūros estetikos studijos „Arches“ branduolį sudaro trys architektai: R. Liola, A. Liola ir E. Neniškis. „Arches“ nuolat bendradarbiauja su skirtingais architektais ir architektų kolektyvais. Projektuodami autoriai daug dėmesio skiria sumanymo vientisumui ir paprastumui. Jaunos, bet nemažą patirtį jau spėjusios sukaupti komandos darbų spektras varijuoja nuo mažo mastelio individualios statybos iki didelių teritorijų urbanistinių sprendimų.

Poilsio namų „Nakcižibis“ rekonstrukcija išsiskiria subtiliu ryšiu su vietos gamta ir istorija. Pasak projekto autorių, medžių kamienų kuriamą grafiką, pušyno peršviečiamumą ir grakštumą papildo virš vandens pakibusių namelių tūriai. Naktį žibančių, archetipinio silueto pastatų idėją įkvėpė poilsio namų pavadinimas (nakcižibis – „naktį žibantis“), o formą – etnografinių kaimų kaimynystė. Kompaktiški komplekso tūriai, laisvai pabirę pušyne, užtikrina svečių privatumą, ryšį su aplinka ir jaukų mastelį. Pastatų apdailai panaudotos natūralios tradicinės statybinės medžiagos: mediena, skiedros ir tinkas. Lietuvių rekreacinės architektūros tradicijas tęsiantis projektas pelnė ne vieną apdovanojimą, tarp jų – ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos prizą už kūrybinius laimėjimus urbanistikos ir architektūros srityse.

Lietuvos architektų studijos „Arches“ suprojektuota „Slėnio vila“ laimėjo Amerikos instituto žurnalo „ARCHITECT“ kasmetinio tarptautinio konkurso „Residential Architecture Design Awards 2017“ didįjį prizą individualių namų iki 3 000 kv. pėdų kategorijoje. Lietuvių architektų studija „Arches“ – pirmoji studija iš Rytų Europos, laimėjusi šį konkursą.

www.arches.lt