Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Teatro režisieriai

Gabrielė Tuminaitė

„Marti”. Lauros Vansevičienės nuotrauka

 

Jaunosios kartos režisierė Gabrielė Tuminaitė (g. 1983) per pirmąjį kūrybos dešimtmetį jau yra sukūrusi dvylika spektaklių, be to, kuria vaidmenis teatre ir kine.  

 2001 m. G. Tuminaitė įstojo į Vilniaus universitetą studijuoti kultūros istorijos ir antropologijos, tačiau 2004 m. studijas nutraukė ir pradėjo studijuoti režisūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 2008 m. įgijo režisūros bakalauro, o 2010 m. – magistro laipsnį. 2008 m. kartu su kurso draugais surengė pirmąjį teatro debiutų festivalį „Tylos!“ ir aštuonerius metus jam vadovavo.  

Režisierė mėgsta imtis pamirštų ar neatrastų tekstų, tad jos repertuare – ir Vakarų, ir lietuvių literatūros klasika, ir šiuolaikiniai lietuvių autorių kūriniai. G. Tuminaitė yra režisavusi spektaklių Klaipėdos dramos teatre, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, teatre „Sovremennik“ Maskvoje (Rusija). Penkis spektaklius sukūrė Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre. 

2009 m. už geriausią režisūrinį debiutą G. Tuminaitė pelnė jaunimo žurnalo Pravda“ apdovanojimą. 2012 m. tapo Nacionalinio dramaturgijos festivalio „Versmė“ laureate, o 2013 m. pelnė apdovanojimą už režisūrą pirmajame tarptautiniame Rimo Tumino teatrų festivalyje „Vasara“ Druskininkuose. 

Naujausias Tuminaitės spektaklis„Marti“ (2018) sukurtas pagal lietuvių literatūros klasikės Žemaitės apsakymą. Tai bandymas XXI a. mieste suprasti ir interpretuoti XIX a. Lietuvos kaimo vertybes ir gyvenimą. Mokyklinės programos kūrinį mėginama perskaityti ir suprasti šiandien, į vedybų, šeimos, meilės ir laimės sampratas pažvelgti šiuolaikinės moterų emancipacijos kontekste.  

teatras@vmt.lt 

www.vmt.lt