Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Teatro režisieriai

Kamilė Gudmonaitė

„Panika“. Donato Stankeviciaus nuotrauka

KAMILĖ GUDMONAITĖ 

Jaunosios kartos režisierė  Kamilė Gudmonaitė  (g. 1992) režisūros bakalauro laipsnį įgijo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje 2016 m., 2018 m. baigė magistrantūros studijas ir šiuo metu tęsia meno doktorantūros studijas. Profesionaliojoje scenoje K. Gudmonaitė debiutavo 2014 m. ir nuo to laiko jau yra sukūrusi dešimt spektaklių.  

Debiutinis K. Gudmonaitės spektaklis „Sapnas“, pagal Augusto Strindbergo pjesę pastatytas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, sulaukė publikos ir kritikos dėmesio bei tarptautinio pripažinimo. Rodytas festivaliuose Italijoje, Čekijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje. 2014 m. Spolete (Italija) tarptautiniame festivalyje „Festival dei Due Mondi“ programoje „Jaunas Europos teatras“ „Sapnas“ įvertintas pirmąja vieta. 2015 m. tarptautiniame teatro mokyklų festivalyje „Setkání/Encounter“ Brno (Čekija) apdovanotas prizu už geriausią režisūrą. 2016 m. spektaklis pelnė prizą tarptautiniame konkurse „Il Teatro Nudo di Teresa Pomodoro“ Milane (Italija). 

Pirmiesiems savo spektakliams jaunoji režisierė daugiausia rinkosi jau užbaigtus literatūros kūrinius ir kūrė klasikinį teatrą, o pastaruoju metu ėmėsi dirbti su autentiška medžiaga, tad pastarųjų kelerių metų režisierės kūriniuose ryškėja atstumtųjų ir engiamųjų tema. Pasak režisierės, teatras turi kalbėti apie tai, apie ką norisi tylėti. Tai atsiskleidžia tokiuose jos spektakliuose kaip OKT / Vilniaus miesto teatre sukurtas Trans Trans Trance (2017), Kauno nacionaliniame dramos teatre režisuotas „Keturi“(2018) pagal Viktoro Pelevino romaną „Čiapajevas ir Pustota“, Valstybiniame jaunimo teatre drauge su dramaturge Tekle Kavtaradze sukurtas audiospektakliu įvardijamas kūrinys, paremtas autentiškais kalinių ir nusikaltimų aukų artimųjų audiopasakojimaisSapnavau sapnavau*“ (2019).  

Greta kūrybos teatre K. Gudmonaitė veikia ir muzikinėje scenoje: ji yra 2011 m. susikūrusio indie folk stiliaus muzikinio dueto „Kamanių šilelis“ vokalistė ir dainų autorė. Duetas nuolat rengia koncertus Lietuvoje, yra išleidęs tris albumus, surengęs koncertus Berlyne, Hamburge, Gdanske, Rygoje. 

Vienas naujausių jaunos režisierės spektaklių – komedijos žanrui priskirtina „Panika“ (2019), sukurta pagal suomių dramaturgo Mikos Myllyaho pjesę Kauno nacionaliniame dramos teatre. Dvylikoje pjesės scenų atskleidžiamos šiuolaikiniams viduriniojo sluoksnio vyrams būdingos problemos: psichikos sutrikimai, sunkumai darbe ir asmeninių santykių krizės. Susitvarkyti gyvenimą siekiantys trys spektaklio veikėjai  leidžiasi į absurdišką, komišką ir šiek tiek rimtą savęs pažinimo kelionę. Ieškant kelio išsilaisvinti, Rytų filosofija čia derinama su  Vakarų pasaulio realybe, neslepiama ironija ir humoru. 

kamilegudmonaite@gmail.com