Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Proza

Sigitas Parulskis

Sigitas Parulskis_IN_Monika Požerskytė

Sigitas Parulskis (g. 1965) – viena svarbiausių šiuolaikinės Lietuvos literatūros figūrų. Debiutavo 1990 m. kaip poetas, netrukus parašė pirmąsias dramas, viena kurių („P. S. byla O. K.) sukėlė nedidelį skandalą ir šokiravo. Pirmąjį romaną (Trys sekundės dangaus) išleido 2002 m., paskui ėmė daugiau publikuoti prozą, o ne poeziją – apsakymus, esė, dar keletą romanų. Romanas Tamsa ir partneriai 2013 m. pateko į Metų knygos premijos trumpąjį sąrašą.

2004 m. rašytojas apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija. Interviu S. Parulskis atsiskleidžia kaip vienas profesionaliausių Lietuvos rašytojų, ne vien ieškantis naujų išraiškos formų, bet ir tobulinantis stilių bei pasakojimo struktūrą. Kūryba versta į anglų, albanų, graikų, italų, latvių, lenkų, slovėnų, švedų, vokiečių ir kitas kalbas.

Tamsa ir partneriai. Vilnius: Alma littera, 2012. – 256 p.

Holokausto istorija Lietuvoje – tamsi, priešinanti žmones tarpusavyje, ir S. Parulskis beveik pirmasis iš Lietuvos rašytojų ėmėsi šio baisaus mūsų istorijos tarpsnio. Pagrindinis veikėjas – fotografas, kurį naciai siunčia kartu su grupe lietuvių iššaudyti vietinius žydus. O jis įsimylėjęs žydę. Kaip ir galima tikėtis, knygoje nėra lengvų dalykų, tačiau ji suveikė: reakcija buvo garsi, kartais net itin jautri.