Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Proza

Saulius Tomas Kondrotas

kondrotas_ziziuno nuotrauka_800pix_horiz

Saulius Tomas Kondrotas (g. 1953) pačiais paskutiniais Sovietų Sąjungos gyvavimo metais emigravo ir persikėlė į Vakarus: pirma – į Vokietiją ir Čekijos Respubliką (ten dirbo Laisvosios Europos radijuje), vėliau – į JAV. Pagal išsilavinimą istorikas, rašyti pradėjo baigęs universitetą ir pirmąjį apsakymų rinkinį išleido 1977 metais. Pagarsėjęs kaip sudėtingas rašytojas, dažnai tyrinėja froidiškas ir jungiškas temas, ypač mitologinį pasaulėvaizdį. Jo kūrinių siužetai dažnai balansuoja ties absurdo riba, o jų kalba labai turtinga ir graži. Yra parašęs ir filmų scenarijų. Po emigracijos nustojo rašyti ir dirba fotografu.

Žalčio žvilgsnis. Vilnius: Vaga, 1-oji laida 1981; Vilnius: Baltos lankos, 2-oji laida 1996; Vilnius: Vaga, 3-ioji laida 2006. – 262 p.

Romanas išverstas į keletą kalbų; jame pasakojama Lietuvos šeimos istorija XIX a. pabaigoje. Tačiau siužetas nelinijinis ir gana painus. Tikroviški įvykiai persikloja su groteskiškomis etnografinėmis scenomis, mitais ir vizijomis; viskas pagardinta absurdu. Siužetas grįstas tikra istorija, tačiau pasakotojui įdomesni vidiniai žmogaus proto procesai, mitologinė pasąmonė ir lemtis. Pats autorius knygą apibūna kaip meilės – įvairių jos formų ir stadijų – studiją. Bet galima ją matyti ir kaip žmogaus kovą su vidiniais demonais.