Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 naujienos

Jelenos Škulis ir Onos Juciūtės solo parodose Prancūzijoje pristatomi kūrėjų vasaros rezidencijų rezultatai

Lietuvos kultūros institutas

Jelenos Škulis paroda - Inetos Armanavičiūtės nuotr.

Organizatorių parengta informacija

2024 m. spalio 10 d. Polaris erdvėje Korbase atidaryta menininkės Jelenos Škulis paroda „Laisvės grandinės, ryšių laidai“, o spalio 12 d. La Halle – Centre d’art contemporain erdvėje Pont-en-Royans vietovėje atidaroma menininkės Onos Juciūtės paroda „Legroom“.  Abi šios parodos pristatomos kaip Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 dalis, jos taip pat įtrauktos į 17-osios Liono bienalės programą „Rezonansas“.

Šių metų vasarą Jeleną Škulis viešėjo ir kūrė viename seniausių Prancūzijos rezidencijų centrų Moly-Sabata, esančiame Overnės-Ronos-Alpių regione. Joje sukurtus kūrinius menininkė pristato pirmojoje Prancūzijoje rengiamoje solo parodoje, kuri atidaroma Liono priemiestyje veikiančioje kultūros erdvėje Polaris. Čia ji įrengė instaliaciją, mezgančią dialogą tarp jau esamų kūrinių ir naujų darbų, jautriai reaguodama į šimtametę regiono tekstilės pramonės istoriją. Ji įpina žiūrovus į medžiagą, sukurtą iš susijungusių, susisiekiančių ir audžiamų siūlų, tarsi primindama, kad mes patys esame tarsi susipynę siūlai viename pasaulio šyde.

Onos Juciūtės rezidencija vyko rugsėjo mėnesį atokiose La fabrique des luddites erdvėse, o šios rezidencijos rezultatai bus pristatomi netoli nuo rezidencijos vietovės veikiančioje šiuolaikinio meno erdvėje La Halle. Naujasis Juciūtės projektas tyrinėja regione istoriškai susiklosčiusias gamybines veiklas (tekstilę, anglių kasybą ir kt.). Parodos instaliacija atliepia fizines transformacijas, matomas ugnies ir saulės šviesos paveiktose medžiagose. Menininkė solo parodoje „Legroom“ pristato kūrinius, kuriuose ryškūs gestai bei praktikos, tačiau tai niekaip nepretenduoja į simboliką ar vertybes.

Abiejų autorių parodos rengiamos kaip projekto „Ciconia Ciconia“ dalis – jį organizuoja Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga ir Studio Ganek (Lionas), kartu su partneriais La Halle Centre d’art contemporain de Pont-en-Royans ir Polaris (Korbas). Šios parodos yra Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 dalis. Sezoną organizuoja Lietuvos kultūros institutas kartu su Prancūzų institutu Paryžiuje.

Plačiau apie Jelenos Škulis parodą prancūzų kalba ir lietuvių kalba
Atidarymas: 2024 m. spalio 10 d., 20:00 val., kartu vyks ekskursija dalyvaujant menininkei ir parodos kuratorei.
Adresas: Polaris de Corbas, 5 avenue de Corbetta, 69960 Corbas, Prancūzija
Paroda veikia 2024 m. spalio 10 d. – lapkričio 15 d.
Nuo antradienio iki penktadienio 10-19 val. (18 val. moksleivių atostogų metu) ir šeštadienį 10-12 val. Įėjimas nemokamas.

Plačiau apie Onos Juciūtės parodą prancūzų kalba ir lietuvių kalba
Atidarymas: 2024 m. spalio 12 d., šeštadienį, 18 val.
Paroda veikia 2024 m. spalio 12 d. – gruodžio 21 d.
Adresas: La Halle, Centre d’art. Place de la Halle. 38680 Pont-en-Royans, Prancūzija