Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 naujienos

Prancūzijos Ardešo regione vyko rezidencija Jautrios srovės

Lietuvos kultūros institutas

Momentas iš vykusios rezidencijos Jautrios Srovės ©Cie Cedavres Exquis

„Meno parko“ parengta informacija

Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 proga galerija „Meno parkas“ bendradarbiaudama su partneriu „Cadavres exquis“ Prancūzijos Ardèche regione parengė projektą „Jautrios srovės“, skirtą ekologijos temai ir tvaresnio būvio paieškoms.

Rugsėjo 14-21 d. St Julien et St Alban vyksiančioje rezidencijoje Agnė Jonkutė, Daina Pupkevičiūtė, Alain Boulerot, Judith Lesur dialogą kurė fotogramų, tekstų, garsų, pasakojimų, instaliacijų ir vaizdo įrašų pavidalais. Skirtingų požiūrių, kūrybinės raiškos būdų ir politinių pažiūrų prancūzų ir lietuvių menininkai bendradarbiavo siekdami apmąstyti tą nematomą materiją, jungiančią viską aplink, ir šių ryšių įtrūkius. Ardèche regiono kraštovaizdis puikiai tinka šių menininkų keliamiems klausimams dėl savo trapumo klimato katastrofos akivaizdoje. Kerinčio grožio kalnuotoje vietovėje 2023-jų kovą jau buvo paskelbtas sausros pavojus.

„Terminas „atsparumas“ per pastaruosius dvidešimt metų įgijo madingo žodžio statusą. Palikęs nelaimių ir pavojų tyrimų, ekonomikos ir politikos formavimo teritoriją jis migravo į liūdesio dėl klimato ir klimato teisingumo sritis. Šis terminas čia padės sukurti diskursyvią terpę diskusijai – ko turėtume siekti –atsparumo, ar veikiau pasipriešinimo, atsižvelgiant į tai, kad žmogaus siekis konceptualizuoti pasaulį (-us), o ne tiesiog gyventi, ir Vakarų siekis instrumentalizuoti tai, kas nežmogiška, veda mus į neabejotiną mirtį.“ (Daina Pupkevičiūtė)

Projektas yra Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 dalis. Sezoną organizuoja Lietuvos kultūros institutas kartu su Prancūzų institutu Paryžiuje.

Projekto laikas: 2024 09 13–2024 10 31
Projekto renginiai:
Rugsėjo 14 d. išvyka į Monts d’Ardèche gamtos regioninį parką ir susitkimas su jo meno projektų vadove Eléonore Jacquiau-Chamska.

Rugsėjo 21 d. 14 val. St Julien ir St Alban miesto šv. Roberto koplyčioje menininkės Agnė Jonkutė ir Daina Pupkvevičiūtė rengs atviras visoms auditorijos grupėms dirbtuves „Cianotipija – peizažo „klausymasis“.

16 val. vyks konferencija „Menas, kaip ryšys su gamta?“ moderuojama Mireille Cluzet, kartu su Monts d’Ardèche gamtos regioninio parko atstove Eléonore Jacquiau-Chamska, botaniku Luc Garraud ir rezidencijos dalyviais.

Rugsėjo 22 d. nuo 11 iki 17 val. St Julien ir St Alban miesto šv. Roberto koplyčioje Europos paveldo dienų proga vyks rezidencijos metu sukurtų kūrinių pristatymas ir susitikimas su autoriais.

Spalio 4 d. Rompon miesto bendruomenės kavinėje „Si Les Vaches Avaient Des Ailes“ bus pristatyta Agnės Jonkutės paroda „Nematoma žemė“ kuri veiks iki spalio 31 dienos.