Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 naujienos

Konferencija Sorbonoje prasidėjo Lietuvos Sezonas Prancūzijoje 

Lietuvos kultūros institutas

Lietuvos Sezono Prancūzijoje renginių savaitgalį „LABAS!“ pradėjo konferencija Sorbonos universitete Paryžiuje.

Konferencija „Lietuva – Prancūzija: tolima kaimynystė, bendra patirtis“  dviejų – Vilniaus bei Sorbonos universitetų bendradarbiavimo rezultatas. Konferencijai buvo ruoštasi beveik metus, joje – dvi dienas iškiliausi dviejų šalių profesoriai ir mąstytojai apžvelgs Lietuvos ir Prancūzijos santykius, kultūrą, iššūkius ir bendras perspektyvas.

„Šiandien, atidarant Lietuvos sezoną Prancūzijoje, skaičiuojame keli šimtus renginių ir partnerysčių. Tai parodo, kad Lietuvos menas, mokslas, kultūra jau sudomino daugybę profesionalų visoje Prancūzijoje. O po trijų Sezono mėnesių, tikimės, kad ir žiūrovams tapsime pažįstami. O mes, Lietuvos kūrėjai, pažadame nenustoti dalintis optimizmu, kuris, regis, tampa šiuolaikinės Lietuvos vizitine kortele“, – sakė Sezono Prancūzijoje komisarė Virginija Vitkienė.

Lietuvos kultūros instituto vadovė Julija Reklaitė pabrėžė, kad Sezonas Prancūzijoje yra pirmasis toks visapusiškas šalies reprezentavimas užsienyje, šis momentas – ypatinga šventė ir pripažinimas ilgo ir sudėtingo kelio, kurį nuėjome, bei progresas, kurio buvo pasiekta per daugiau nei tris laisvės dešimtmečius.

„Sezonas per trumpas, kad spėtume viską kas geriausio apie save papasakoti ir parodyti, bet tikiu, kad to pakaks pamatyti save kitame, kaip kviečia Sezono logotipas, ir smalsumui sužadinti. Mūsų laukia dar ilga pažinimo ir atradimų kupina kelionė, peržengianti miestų, šalių ir Sezono ribas. Linkiu kiekvienam atrasti kažką kito, kažką savo, vedančio tvarių ir ilgalaikių ryšių link“, – sakė J.Reklaitė.

Nuo rugsėjo 12 iki gruodžio 12 dienos Prancūzijoje Sezono renginiai vyks daugiau nei 80-yje miestų. Partnerysčių projektus Sezone pristatys apie 130 Prancūzijos ir panašiai tiek Lietuvos kultūros organizacijų. Renginiuose laukiama daugiau nei pusės milijono žiūrovų ir lankytojų.

Lietuvos sezoną Prancūzijoje įgyvendina Lietuvos kultūros institutas ir Prancūzų institutas Paryžiuje, atsakingi už abiejų šalių meno kūrėjų ir organizacijų įtraukimą ir Sezono programos parengimą bei komunikaciją Prancūzijoje.