Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Monika Lipšic – kuratorinėje rezidencijoje Glazgo šiuolaikinio meno centre

Lietuvos kultūros institutas

Bon Alog nuotr.

2024 m. rugpjūtį Monika Lipšic vieši Glazgo šiuolaikinio meno centre (CCA Glasgow) vieno mėnesio trukmės kuratorinėje rezidencijoje. Ši rezidencija inicijuojama bendradarbiaujant Glazgo šiuolaikinio meno centrui, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungai (LTMKS) ir Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje.

Atliepdamos egzistuojantį kuratorinių rezidencijų poreikį, CCA Glasgow ir LTMKS inicijuoja rezidencijų mainus, kurie suteiks galimybę dviems kuratoriams/ėms – vienam/ai iš Glazgo ir vienam/ai iš Vilniaus – 2024–2025 m. dirbti vieno mėnesio rezidencijoje – Vilniuje ir Glazge.

Pradėdamos šią kuratorinių rezidencijų mainų programą organizacijos siekia ieškoti jungčių tarp netolimų ir tuo pačiu nutolusių geografinių lokacijų, jas stiprinti kultūriniais procesais ir prisidėti prie ilgalaikio kūrybinio bendradarbiavimo ryšių kūrimo.

Pirmoji rezidencijoje Glazge vieši kuratorė Monika Lipšic. Ji ne tik susipažins su  CCA Glasgow veikla, programos sudarymo procesais, Glazgo meno scena, vietos meno lauku, bet ir turės galimybę atlikti tyrimą rezidencijos metu centre vykstančios The School of Mutants ir menininko–kuratoriaus Thomas’o Abercromby parodos kontekste, lankyti gretimame Edinburge vykstantį meno festivalį. 2025 m. pavasarį planuojama surengti kuratorės/iaus iš Škotijos rezidenciją Vilniuje kultūros komplekse SODAS 2123.

Monika Lipšic yra kuratorė ir menininkė, kurianti parodas, įvykius, performansus. Jos projektuose jungiamos istorinės patirtys per medžiagas ir idėjas su šiuolaikinio meno procesais ir menininkų kūrybos pristatymais. Grįžtanti iš motinystės „atostogų“ Monika taip pat yra Rupert rezidencijų ir viešosios programos kuratorė. Anksčiau ji pristatė tokius renginius kaip „Laimės ratas“ (Rupert 10-ies metų gimtadienio programa) (2022), parodą „Nematomi. Istoriniai baldai iš šiuolaikinio dizaino perspektyvos“ (2022) kartu su Vytautu Geču ir Marija Puipaite Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje Vilniuje, grupinę skirtingų kartų menininkų parodą „Audra“ (2021) Pamario galerijoje Juodkrantėje, įkūrė video meno festivalį Videogramos (nuo 2020 m.), kartu su Viktorija Šiaulyte, pristatė įvairius kuruotus ir grupinius meninius projektus tokiose organizacijose kaip Blaffer Art Museum Houston, Wattis Arts Institute San Franciske, Tallinn CCA, Kunstverein Amsterdam, Nomas Foundation Romoje ir kt.

CCA Glasgow yra ne pelno siekiantis, įvairialypis šiuolaikinio meno ir kultūros centras, įsikūręs Glazgo miesto centre. Jis inicijuoja mąstyti skatinančius, dažnai eksperimentinius kūrinius ir kuria platformą bendrai, visuomenę įtraukiančiai programai, kviečiančiai ieškoti naujų mąstymo būdų ir aktyviai dalyvauti. Jame ištisus metus vyksta parodos, renginiai, filmai, koncertai, seminarai, festivaliai, spektakliai. CCA Glasgow įgyvendina menininkų rezidencijų programą. Taip pat remia kampaniją „Paying Artists“ („Apmokėjimas menininkams“). CCA Glasgow vykdo atviro kodo programavimo politiką, pagal kurią suteikia savo erdvę menininkams ir organizacijoms pačioms pristatyti savo viešus renginius. 2019-2020 m. jie dirbo net su 256 partneriais kartu kurdami programos turinį.

Rezidenciją organizuoja Glazgo šiuolaikinio meno centras, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga ir Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje, dalinai finasuoja Lietuvos kultūros institutas. LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba.