Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

25 metrų freskoje Niujorke – ir lietuvių menininko Juliaus Ludavičiaus kūrinys

Lietuvos kultūros institutas

Gražinos Michnevičiūtės nuotr.

Birželio 20 d. Niujorke atidengtas 10 Europos šalių ir JAV menininkų viešojo meno kūrinys – freska „Kolektyvinės ateities sodas“. Tarp freską kūrusių menininkų ir Niujorke gyvenantis lietuvių tapytojas Julius Ludavičius. Ši 25 metrų ilgio freska nutapyta ant viešbučio „The Standard” sodo išorinės sienos Manhatano Ist Vilidžo rajone.

„Kolektyvinės ateities sodas“ (angl. Garden of Collective Futures) – tai Europos Sąjungos nacionalinių kultūros institutų (EUNIC) klasterio Niujorke narių inicijuotas viešasis meno projektas, kuriame dalyvavo menininkai iš dešimties Europos šalių ir JAV. Šiam meniniam projektui vadovavo Niujorke gyvenantis, Ukrainoje gimęs tapytojas, gatvės meno kūrėjas ir iliustratorius Misha Tyutyunikas.

„Šis projektas – gražus kūrybinio bendradarbiavimo pavyzdys, primenantis apie būtinybę vienyti demokratinių visuomenių pastangas siekiant gamtai draugiškos ir humanizmo vertybėmis paremtos ateities,“ – pažymėjo Lietuvos generalinis konsulas Niujorke Vaclovas Šalkauskas.

Idėja sukurti bendrą freską viešoje vietoje Niujorke kilo keliems EUNIC klasterio Niujorke nariams prieš dvejus metus. „Niujorko miestas ką tik buvo atsigavęs po pandemijos, per kurią mūsų klasteris buvo įgyvendinęs didelį sėkmingą meninį projektą „UN/MUTE“, suvienijusį Europos šalių ir Niujorko menininkus. Norėjome ir vėl kažką prasmingo sukurti, įprasminti Europos vertybes, o taip pat paremti Ukrainą, jos kūrėjus. Taip ir gimė idėja sukurti bendrą freską, kurios įgyvendinimui pakvietėme ukrainiečių menininką Mishą Tyutyuniką. Tačiau šią idėją paversti kūnu prireikė kone dvejų metų,“ – sako Lietuvos kultūros atašė JAV Gražina Michnevičiūtė. Anot atašė, ilgai teko ieškoti vietos partnerio, papildomo finansavimo. Praėjusių metų pabaigoje gauta finansinė parama šiam projektui iš EUNIC Global būstinės Briuselyje, tad šių metų balandį sudėliotas projekto įgyvendinimo planas ir jau gegužės mėnesį pradėtas jo įgyvendinimas.

Šio viešojo meno projekto kuratorius ukrainiečių menininkas Misha Tyutyunikas birželio pradžioje sukvietė visus projekte dalyvaujančius menininkus susitikti kūrybinėse dirbtuvėse. Vieni menininkai jose dalyvavo gyvai, kiti – per Zoom, jų metu gryninosi freskos idėją, dalinosi patirtimi ir kūrė savo piešinius. Šiuos po dviejų savaičių į vieną bendrą freską apjungė Misha Tyutyunikas. Po kelių dienų visi menininkai ėmėsi piešinio perkėlimo ant „The Standard“ viešbučio sodo išorinės sienos. Niujorkiečiai ir miesto svečiai ateidavo stebėti kaip gimsta „Kolektyvinės ateities sodo“ freska, bendraudavo su menininkais.

Lietuvai projekte atstovaujantis lietuvių menininkas Julius Ludavičius pasakoja, jog freskos kūrimo procesas buvo labai įdomus ir antrų kūrybinių dirbtuvių pabaigoje jam netikėtai kilo sodo-labirinto idėja. „Tai man susišaukė su daugybe temų ir koncepcijų, paliestų per mūsų parengiamąsias sesijas: natūrali ir žmogaus transformuota gamta, tvarka ir paslaptingumas, sodas kaip tam tikro laikotarpio visuomenės atspindys, kaip futuristinė fantazija, kolektyvinė vizija, rojus, skraidantys miestai, mitologija, dirbtinis intelektas ir taip toliau, — apie savo piešinio idėją pasakoja tapytojas Ludavičius. – Tai štai, gimė tokia vizija: apskritimo formos, kelių orbitų žalias labirintas kaip saulės sistema su mėlynais apskritimais ir juodu kvadratu centre, kaip labirinto tikslu, paslaptimi, meditacijos tašku, mistiniu kvadratu, vartais į kitas dimensijas ir laiką.“

Niujorke gyvenantis lietuvių tapytojas Julius Ludavičius Vilniaus dailės akademiją ir Hunterio koledžą Niujorke baigęs menininkas kuria pusiau abstrakčius ir sieninę tapybą primenančius darbus, daugiausia dėmesio skirdamas netradicinėms, sudėtingos, netaisyklingos formos drobėms. Jo darbuose abstrakčios struktūros susilieja su detaliais realiais kasdienybės elementais, skatinančiais daugybę pasakojimų ir interpretacijų. Ludavičiaus darbų yra privačiose kolekcijose Niujorke, Los Andžele ir Lietuvoje.

Europos menininkų bendrai sukurta freska ant viešbučio „The Standard” sienos yra kolektyvinių siekių ir kultūrinės įvairovės metafora. Kiekvieno menininko indėlis praturtina freskos audinį, todėl ji tampa individualios saviraiškos ir bendrų vizijų apie klestinčią ir taikią visų ateitį liudijimu.

Viešojo meno projekte „Kolektyvinės ateities sodas“ taip pat dalyvavo Estijos tapytojas Riivo Kruukas, Austrijos vizualiojo meno kūrėjas Davidas Leitneris, Rumunijos vizualiojo meno kūrėjas Radu Pandele, Flandrijos gatvės meno kūrėjas Janas Deejoohcee Rosius, Vokietijos menininkė Rosa Sarholz, Niujorke gyvenanti lenkų konceptuali menininkė Asia Sztencel, Čekijos kūrėja Věrka Vybíralová ir vengrų kilmės Niujorke gyvenantis gatvės meno kūrėjas Robas Andersonas.

Projektas įgyvendintas bendradarbiaujant Lietuvos generaliniam konsulatui Niujorke ir Lietuvos kultūros institutui.

Apie projektą:

„Kolektyvinės ateities sodas“ – tai projektas, kurį EUNIC klasterio Niujorke vardu įgyvendino Austrijos kultūros forumas Niujorke bendradarbiaudamas su šiomis institucijomis: Vengrijos kultūros centras (Liszto institutas), Estijos generaliniu konsulatu Niujorke ir Estijos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros institutu ir Lietuvos generaliniu konsulatu Niujorke, Rumunijos kultūros institutu Niujorke, Flandrijos delegacija JAV, Goethe’s institutu Niujorke, Lenkijos kultūros institutu Niujorke, Ukrainos institutu Amerikoje ir Čekijos centru Niujorke.

Finansinę paramą taip suteikė EUNIC Global – Europos nacionalinių kultūros institutų tinklas, kuriam priklauso 39 nariai iš visų ES valstybių narių.