Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lodzės tarptautiniame fotografijos festivalyje – Dovilės Dagienės paroda

Lietuvos kultūros institutas

Birželio 14 d. Lodzės tarptautiniame fotografijos festivalyje buvo atidaryta menininkės Dovilės Dagienės fotografijų paroda „Botanizerė“. Parodos pavadinimas kilęs iš žodžio botanizerė (gr. botanē – žolė, želmenys, daržovės) – tai pailga, dažniausiai metalinė dėžutė rinkti augalams botaninių ekskursijų metu, nes joje laikomi augalai ilgai lieka nesuvytę.

Parodoje pristatomos meninės instaliacijos ir organinės fotografijos naujai atskleidžia Lietuvos žydų atminimo temą. Parodą inspiravo Vilnių ir Lodzę jungiančio abiejų miestų universitetų botanikos profesoriaus Jakubo Mowszowicziaus (1901-1983) patirtys ir išgyvenimai. Jis iš gausios šeimos vienintelis išgyveno po karo; prie J. Mowszowicziaus išgelbėjimo prisidėjo ir lietuviai. Daugiau nei 30 Jakubo Mowszowicziaus šeimos narių buvo nužudyti Paneriuose, kurių pievas Vilniaus botanikas tyrinėjo prieš karą. Po karo atsigyvenęs Lodzėje, kurioje hitlerininkų įsteigtas vienas didžiausių Europoje žydų getų veikė iki pat karo pabaigos, profesorius Mowszowiczius dirbo Lodzės universitete, tapo vienu žymiausių Lenkijos botanikų ir išugdė kelias botanikų kartas.

Paroda yra eksponuojama net keturiose neseniai rekonstruotos žinomo XIX am. Lodzės architekto Hilary Majewskio vilos salėse. Kuratorius Adam Mazur, drauge su fotografijų autore, parodą ruošė beveik metus. Anotaciją parašė botanikė Radvilė Rimgailė-Vojcik.

Dovilės Dagienės fotografijos parodos „Botanizerė“ atidarymas pritraukė didžiulę minią lankytojų, menininkė davė net kelis interviu Lenkijos televizijai ir radijui, apie parodą rašoma žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose. Parodoje apsilankė žymiausi lenkų kuratoriai, Lodzės universiteto botanikos profesoriai, užsienio šalių fotografai ir festivalių vadovai.

Tai nėra pirmoji Dovilės Dagienės darbų paroda Lenkijoje. 2022 m. parodos iš ciklo „Augalų atmintis“, kuriose žiūrovams pristatomos ant augalų lapų atspaustos fotografijos iš Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus archyvo, buvo pristatytos Kielcuose, o 2023 m. – Seinų Baltojoje sinagogoje. 2023 m. Dovilės Dagienės fotografijos buvo pristatytos ir Sopoto fotografijos festivalyje.

Parodos „Botanizerė“ kuratorius A. Mazur, kuris anksčiau kuravo Lietuvos fotografijos parodas Tarptautiniame kultūros centre Krokuvoje ir Sopoto tarptautiniame fotografijos festivalyje, ne kartą viešėjo Lietuvoje pagal Lietuvos kultūros instituto vizitų ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos rezidencijų programą.

Lodzės Fotofestivalis – tai vienas žymiausių festivalių Lenkijoje, kasmet pritraukiantis per 20 000 lankytojų. Festivalio metu įvairiose vietose eksponuojama per 30 parodų, kurių autoriai atvyksta iš įvairių šalių. Lietuvos fotomenininkai festivalyje pristatomi jau daugiau nei dešimtmetį.

Dovilės Dagienės fotografijų paroda „Botanizerė“ Hilary Majewskio viloje Lodzėje bus eksponuojama iki liepos 7 d. Grįžusi į Lietuvą paroda bus eksponuojama VDA parodų salėje „Titanikas“.

Prie Dovilės Dagienės parodos gamybos, organizavimo ir koordinavimo prisidėjo Lodzės tarptautinis fotofestivalis, Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos ambasada Varšuvoje, Lietuvos garbės konsulas Lodzėje.

 

Daugiau informacijos apie parodą rasite čia:

https://lodz.pl/artykul/fotofestiwal-w-willi-hilarego-majewskiego-zobacz-dwie-bardzo-lodzkie-wystawy-62412/

https://lodz.tvp.pl/78250512/lodz-zdjecia-na-lisciach-lopianu-niezwykle-wystawy-w-willi-hilarego-majewskiego

LR kultūros atašė Lenkijos Respublikoje Rasa Rimickaitė

Nuotraukos autorius: Fotofestiwal Lodz