Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Londone įvyko Deimanto Narkevičiaus filmo „Čiulbanti siela“ premjera

Lietuvos kultūros institutas

Birželio 3 d. Londone įvyko tarptautiniuose festivaliuose dėmesio sulaukusio Deimanto Narkevičiaus stereoskopinio filmo „Čiulbanti siela“ premjera. Ji buvo suorganizuota viename iš svarbiausių Europos kiną ir taip pat eksperimentinį kiną pristatančių Londono kino teatrų „Cine Lumiere.“

Po peržiūros vyko pokalbis su režisieriumi, kurį moderavo žinoma britų rašytoja ir filmų kūrėja Juliet Jacques. Pokalbio moderatorę domino tapybos ir fotografijos įtaka pasirinktam filmavimo būdui, stereoskopinio formato veikimas, filmą įtakojusio kino žanro istorija ir magiškas panteistinis santykis su pasauliu, rekonstruojamas archaiškame folklore.

Deimanto Narkevičiaus kūryba jau ne kartą pristatyta JK publikai, šio menininko kūrinius turi įsigijusi „Tate Modern” kolekcija. Viena seniausių Londone galerijų „Maureen Paley, London,“ atstovaujanti Deimantui Narkevičiui, šių metų pradžioje pristatė jo solo parodą, kuri sulaukė didelio tarptautinės publikos ir spaudos dėmesio.

Tą pačią savaitę to paties kino teatro „Cine Lumiere“ mažojoje salėje su specialiu kinotyrininkės Monikos Gimbutaitės ir kino kuratoriaus Daniel Bird pristatymu buvo rodomas retas Gyčio Lukšo 1984 m. filmas „Vakar ir visados,“ kurio temos, tyrinėjančios archajiškus Lietuvos XIX a. kaimo ritualus ir dainas, įdomiai rezonavo su nauju Deimanto Narkevičiaus filmu.

Ypatingos architektūros ir sinefilų pamėgtas kino teatras „Cine Lumiere,“ kuriame vyko Deimanto Narkevičiaus filmo premjera, priklauso Prancūzų kultūros institutui Londone, tad kultūrinis bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Prancūzijos skleidžiasi ne tik artėjant Lietuvos sezonui Prancūzijoje, bet ir Jungtinėje Karalystėje.

Deimanto Narkevičiaus filmo „Čiulbanti siela“ pasaulinė premjera įvyko 2023 m. Marselio kino festivalyje.