Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuvos nuolatinėje atstovybėje ES – ekspertų renginys apie meno ir kultūros integravimą sveikatos ir socialinės gerovės tobulinime

Lietuvos kultūros institutas

Gegužės 24 d. Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje (ES) įvyko renginys, organizuojamas kartu su Europos Komisija ir  tarptautine organizacija „Culture Action Europe“ itin aktualia kultūros ir sveikatos tema.

Renginį sveikinimo žodžiu atidarė kultūros, audiovizualinių reikalų ir autorių teisių atašė Lietuvos nuolatinėje atstovybėje ES Vida Gražienė džiaugdamasi, jog jau ne pirmą kartą sveikatos ir kultūros politikos ekspertai susirenka būtent atstovybėje dalintis bei diskutuoti kaip menas ir kultūra gali būti pritaikomi sveikatos bei socialinės rūpybos sistemoje.

Briuselio Brugmann universitetinės ligoninės psichinės sveikatos klinikos direktorė Catherine Hanak pristatė klinikoje inicijuotą pilotinį projektą, kuriame gydytojas gali išrašyti receptą apsilankyti muziejuje. Projekto eigoje pastebimas pacientų teigiamas grįžtamasis ryšys rodo, jog lankymasis muziejuose gali tapti vienu svarbiausių terapijos etapų, taip pat prisidedančių prie psichikos sutrikimų destigmatizavimo paties paciento bei visuomenės akyse. Tokie vizitai, nors ir reikalauja nemažai pasiruošimo tiek iš paciento pusės, tiek iš muziejaus institucijos, pritraukia vis daugiau muziejų bei kitų kultūros institutucijų prisidėti prie šios iniciatyvos.

Lietuvos kultūros ministerijos Strateginių pokyčių grupės vadovė, Lietuvos delegatė ES Atviro koordinavimo grupės ekspertų darbo grupėje Eglė Saudargaitė pristatė geruosius tarpinstitucinio bendradarbiavimo pavyzdžius Lietuvoje, kuriuose kultūra prisideda prie sveikatos ir socialinės gerovės. Pristatytos projekto „Muziejai žmogaus gerovei“ dalyvių patirtys Lietuvos muziejuose, kuriuose padidintas visapusis prieinamumas įvairią negalią turintiems asmenims. Projekto pagalba lankytojai jausdamiesi saugiau ir patogiau gali patirti meno kūrinius, būti įkvėpti jų kaip ir visi kiti lankytojai, užmegzti bendražmogišką ryšį. Taip pat pristatytas Lietuvos audiosensorinės bibliotekos projektas, kuriame literatūros formatas pritaikomas skaitytojams, kurie dėl įvairių sveikatos sutrikimų negali skaityti įprasto spausdinto teksto. Taip pat pristatyta programa „Socialinis receptas“, kuria siekiama stiprinti vyresnio amžiaus žmonių psichologinę gerovę ir sveikatą juos įtraukiant į ilgalaikes nemokamas kultūros, neformaliojo švietimo bei kitas bendruomenėje ir savivaldybėje prieinamas veiklas. Įgyvendinant šias programas bendradarbiaujama su vis gausesniu būriu kultūros, meno švietimo institucijų,  ne pelno siekiančių organizacijų ir savanorių.

Galiausiai, savo jaudinančia asmenine istorija kaip menas susirgus sunkia liga tapo paskata ir įkvėpimu naujiems gyvenimo žingsniams, pasidalino belgų menininkė Paula Raiglot, gegužės 14 dieną Lietuvos nuolatinės atstovybės galerijoje atidariusi savo darbų parodą „Look“. Po pranešimų laukė aktyvi klausimų ir atsakymų sesija bei parodos apžvalga.