Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Vilniuje viešėjo Ukrainos šiuolaikinio meno institucijų atstovės

Lietuvos kultūros institutas

MO muziejuje

Bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros atašė Ukrainoje ir Sakartvele Tomu Ivanausku sausio 15-19 d. Vilniuje viešėjo Ukrainos menų centrų atstovės – „Pinchuk Art Centre” Tyrimų skyriaus vadovė Ksenia Malykh ir „Jam Factory Art Centre” Lvive vykdančioji direktorė Bozhena Pelenska.

Vizualaus meno tiriamojo vizito dalyvės susipažino su kultūros institucijų įvairove ir per kelias intensyvias dienas susidarė įspūdį apie raidos kelią, Lietuvos kultūros organizacijų nueitą nuo Nepriklausomybės pradžios. „Susipažinusi su muziejų ir meno centrų kolekcijomis, įsitikinau, kad Ukrainos ir Lietuvos menas turi bendrų bruožų ir vertybių. Veikdami kartu galėsime paryškinti tai, kas mums artima, kas ne tik suvienys mūsų menininkus, bet ir padės atskirti juos nuo Maskvos primestos meno istorijos – toks poreikis šiuo metu yra akivaizdus”, – įspūdžiais po vizito dalijosi Ksenia Malykh.

„Pinchuk Art Centre” atstovė mano, kad bendradarbiavimą būtų galima pradėti nuo bendro tyrimo apie Lietuvos ir Ukrainos meno judėjimus iš postkolonijinio požiūrio taško. „Taip pat matyčiau potencialiai stiprią kooperaciją šiuolaikinės fotografijos istorijos srityje, ieškant ryšių tarp Lietuvos ir Ukrainos fotografų nuo 1980-ųjų, ypač apie Charkivo fotografijos mokyklą, kuriai Antanas Sutkus ir Vytas Luckus darė įtaką žymiai didesnę nei bet kuris Rusijos menininkas”, – pridėjo K. Malykh.

„Šiuolaikinio Lietuvos meno scena – didelis atradimas, čia matome daug potencialių galimybių bendrai veiklai. Turiu gerą nuojautą, kad prasideda abipusio susidomėjimo ir gilaus bendradarbiavimo istorija”, – kalbėjo Lvivo „Jam Factory Art Centre” vadovė Bozhena Pelenska.

Ukrainos šiuolaikinio meno ekspertės aplankė įspūdingą sąrašą muziejų ir meno centrų, apžiūrėjo jų ekspozicijas. Lietuvos nacionaliniame dailės muziejuje susitiko su generaliniu direktoriumi Arūnu Gelūnu, Nacionalinėje dailės galerijoje bendravo su direktore Lolita Jablonskiene. Aplankyti Radvilų rūmų dailės muziejus (su kuratore Vilte Visockaite), Lietuvos muzikos ir teatro akademija (su džiazo muzikantu, docentu Liudu Mockūnu), Mo muziejus (su direktore Milda Ivanauskiene ir kuratore Dovile Barcyte), Šiuolaikinio meno centras (su direktoriumi Kęstučiu Kuizinu), Noewe Foundation (su direktore Ugne Bužinskaite), Lietuvos nacionalinis muziejus (su direktorės pavaduotoja muziejinei veiklai Asta Ivanauskiene), Istorijų namai (su direktore Simona Širvydaite-Šliupiene), Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejus ( su l.e.p. direktoriumi Aivaru Poška).

Taip pat įvyko susitikimai su  Kultūros viceministre Daina Urbanavičiene, Kultūros ministerijos Profesionaliosios kūrybos ir tarptautiškumo politikos grupės patarėju Jurgiu Giedriu, Lietuvos kultūros instituto direktore Julija Reklaite. Viešnios iš Kijyvo ir Lvivo bendravo ir su menininkais Vladimiru Tarasovu, Antanu Sutkumi, Tadu Černiausku.