Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos, Vizitų programa

Pirmą kartą oranizuotoje Lietuvos fotografijos vitrinoje – ekspertai iš 8 šalių

Lietuvos kultūros institutas

Austėjos Riškutės nuotr.

Į pirmą kartą Lietuvos kultūros instituto ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos rengiamą Lietuvos fotografijos vitriną atvyko net 11 ekspertų iš 8 šalių. Vitrinos dalyviai susipažino su mūsų šalies fotografijos lauku ir jo raida, turėjo galimybę užmegzti kontaktus su Lietuvos menininkais ir organizacijomis.

Spalio 4–8 dienomis viešėję svečiai dalyvavo itin turiningoje programoje, kurią pradėjo pažintis su Lietuvos fotomenininkų asociacija, Lietuvos fotografijos archyvu bei Arturo Valiaugos pristatyta paroda apie 10-ojo dešimtmečio fotografiją „Žvelgiantys į horizontą“. Pirmąją vizito dieną centriniu įvykiu tapo susitikimai ir pokalbiai su išskirtiniais skirtingų kartų Lietuvos fotomenininkais: Dalia Mikonyte, Justinu Vilučiu, Visvaldu Morkevičiumi, Dovile Dagiene, Valentynu Odnoviunu, Andrejumi Vasilenko, Ieva Baltaduonyte, Tadu Kazakevičiumi, Gyčiu Skudžinsku ir Vilma Samulionyte. Patirčių kupiną dieną vainikavo A. Valiaugos fotografijos parodos atidarymas.

Austėjos Riškutės nuotr.

Užsienio šalių ekspertai ne tik užmezgė asmeninį ryšį su fotografais, bet ir klausė menotyrininkės Agnės Narušytės paskaitos apie Lietuvos fotografijos istoriją, pažino menininkus per jų darbus. A. Narušytė taip pat pristatė Veronikos Šleivytės fotografijos parodą. Fotografijos profesionalai užsuko ir į Antano Sutkaus studiją.

Vitrinos dalyviai taip pat lankėsi Šiuolaikiniame meno centre specialiai parengoje personalinėje V. Morkevičiaus parodoje, kur susitiko ir su centro direktoriumi Kęstučiu Kuizinu. Svečiai taip pat susipažino su Nacionaline dailės galerija, vedini galerijos vadovės Lolitos Jablonskienės, apžiūrėjo nuolatinę ekspoziciją, atkreipė dėmesį į fotografijos darbus. Galerijoje vyresn. tyrėja-rinkinio kuratorė Ugnė Marija Makauskaitė užsienio ekspertams pristatė Lietuvos dailės muziejaus Lietuvos fotografijos archyvą ir parodė kelis nuotraukų originalus, tarp jų – A. Sutkaus, Violetos Bubelytės ir kt. darbus. Svečiai apsilankė ir Lietuvos pažinimo centro TARTLE parodoje „Vilnius amžinai. Dailės kūrinių ir vadovų po miestą dialogas“. Specialią ekskursiją po parodą, centro archyvus ir saugyklas svečiams paruošė centro direktorė Jurgita Semenauskienė.

Ištyrę Lietuvos fotografijos lauką Vilniuje, užsienio profesionalai išvyko į Kauną. Tam, kad ekspertai patirtų kuo platesnį Lietuvos fotografijos spektrą, Nacionaliniame Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejuje Fotografijos skyriaus vadovė Vaida Sirvydaitė-Rakutienė supažindino juos su tarpukario ir sovietinės fotografijos rinkiniais, aprodė saugyklą. Fotografijos specialistai aplankė ir M. K. Čiurlionio ekspoziciją bei Williamo Kentridge’o parodą. Vėliau svečiai aplankė litvakų šaknų turinčios britės Dorothy Bohm parodą, Romualdo Požerskio ir Donato Stankevičiaus studijas. Kauno fotografijos galerijoje G. Česonis supažindino su galerijos veikla, leidiniais ir rezidencijų programa. Galerijoje vizito dalyviams prisistatė keturi jaunieji Kauno menininkai: Ieva Stankutė, Jonas Vaikšnoras, Miglė Stančiauskaitė ir Inga Navickaitė. Kiekvienas menininkas pristatė po savo sukurtą knygą, leidinio idėją ir kūrybos procesą.

Austėjos Riškutės nuotr.

Unikalia galimybe pirmą kartą išsamiai susipažinti su Lietuvos fotografija susidomėjo ir vizite dalyvavo: festivalio „Circulation(s)“ meno vadovės Marie Guillemin ir Claire Pathé iš Prancūzijos, trys Lenkijos atstovai – fotografijos muziejaus Krokuvoje kuratorius ir fotografijos skyriaus vadovas Dominikas Kuryłekas, Nacionalinio muziejaus Gdanske globėja Małgorzata Taraszkiewicz-Zwolicka bei „Foto-gen“ galerijos vadovas Pawelas Bakowskis. Varunas Nayaras,  meno oraganizacijos „Aperture Foundation“ atstovas, atvyko iš JAV, o „Goodman“ galerijos kuratorė Karena Liebetrau – iš Pietų Afrikos Respublikos. Su Lietuvos fotografais nekantravo susipažinti ir kultūros centro „Künstlerhaus Bethanien“ kuratorius Christophas Tannertas ir Vokietijos, Viktorijos ir Alberto muziejaus Londone fotografijos kuratorė Catherine Troiano, „Hasselblad foundation“ kuratorius iš Švedijos Stefanas Danielis ir Arianna Catania – festivalio „Gibellina Photoroad/Open Air & Site-specific Festival“ kuratorė iš Italijos.