Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros naujienos, Projekto JONAS MEKAS 100! naujienos, Vizitų programa

ŽURNALISTAI IŠ ITALIJOS LIETUVOJE ĖJO JONO MEKO TAKAIS

Lietuvos kultūros institutas

Rūtos Statulevičiūtės-Kaučikienės nuotr.

Norėdami detaliau pažinti išskirtinę Jono Meko asmenybę ir kūrybinį kelią, menininko 100-mečio proga, Lietuvoje viešėjo ir režisieriaus gimtinę aplankė italų žurnalistai. Lietuvos kultūros institutas organizavo italų žiniasklaidos kanalų atstovų vizitą, kurio metu svečiai plačiau susipažino su J. Meku, aplankė Vilnių, Biržus ir Semeniškius, įsigilino į menininko kūrybinį palikimą.

Šiais metais tai jau antrasis vizitas žurnalistų, kurie domisi tarptautiniu projektu „Jonas Mekas 100!“, skirtu paminėti avangardinio kino kūrėjo, kino kritiko, poeto J. Meko gimimo 100 metų jubiliejų 2022 m. Daugiau nei 50 įvairių renginių apimančią projekto programą parengė Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros atašė ir Jono Meko fondas (Estate of Jonas Mekas). Kino peržiūros, parodos, video instaliacijos, koncertai, poezijos skaitymai, diskusijų ir teminių rezidencijų programos, kūrybinės poezijos vertimų dirbtuvės, leidybiniai sumanymai ir kitos iniciatyvos vyksta solidžiose, gerai žinomose kultūros institucijose keliolikoje pasaulio šalių. Programą iš dalies finansuoja LR kultūros ministerija. „Jonas Mekas 100!“ programa pristatoma tinklalapyje www.jonasmekas100.com 

Šįkart Lietuvoje viešėjo Riccardo Contis, apie meną ir kultūrą rašantis leidiniams „Harper‘s Bazaar Italia“, „GQ Italia“ ir „Vogue Italia“; „Il Sole 24 Ore“ atstovaujanti Maria Adelaide Marchesoni; Agnieszka Gratza rašanti straipsnius „Art Forum“; ir J. Meko 100-mečio projekto partneris Lorenzo Balbis.

Rūtos Statulevičiūtės-Kaučikienės nuotr.

Spalio 5–6 dienomis vizitavę svečiai per šią trumpą, tačiau turiningą kelionę vyko į Biržus, kur aplankė Biržų pilyje įsikūrusį Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centrą. Jame susipažino su vyriausiąja centro bibliotekininke Indra Drevinskaite ir knygos „Jonas ir Adolfas Mekai: gyvenimo lai(š)kai“ sudarytoju bei leidėju Kęstučiu Pikūnu. Vedami I. Drevinskaitės žurnalistai sekė J. Meko pėdomis ekskursijoje po Biržus. Grįžę iš Biržų ir vizito į J. Meko gimtinę Semeniškius, svečiai „Meno avilyje“ susitiko su vertėju, rašytoju, kino kritiku ir „Nepatogaus kino“ festivalio organizatoriumi Nariumi Kairiu, o vėliau, lydimi Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus vadovo Arūno Gelūno, aplankė Radvilų rūmų dailės muziejų.

Rūtos Statulevičiūtės-Kaučikienės nuotr.

Pažinę J. Meką iš arti, svečiai išvyko atgal į Italiją, kurioje taip pat vyksta J. Mekui 100-mečiui skirti renginiai, artimiausias jų – lapkričio 9 d. atidaroma retrospektyvi J. Meko paroda „Vaizdai yra tikri“.