Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Dainiaus Pulausko trio koncertu Švedijoje pradėtas ilgalaikis bendradarbiavimas su Jonšiopingo džiazo klubu

Lietuvos kultūros institutas
Koncertas klube

Peax Svensson nuotr.

Prieš koncertą kalbos

Peax Svensson nuotr.

Spalio 6 d. viename įspūdingiausių Švedijos scenos menų centrų, įsikūrusiame Jonšiopingo mieste ant ežero kranto – KULTURHUSET SPIRA – koncertavo lietuvių džiazo atlikėjų grupė „Dainius Pulauskas Trio“, sukėlusi ovacijų bangas ir žengusi pirmąjį tvirtą žingsnį ilgalaikiam bendradarbiavimui su Jonšiopingo džiazo scena.

„Labai džiugu vėl grįžti į Jonšiopingą, nes mes su savo sekstetu šiame mieste ir Smolando regione prieš 20 metų koncertavome 10-yje scenų pagal Lietuvos ir Švedijos mainų programą muzikos srityje „Mucicaknlinks: Sweden–Lithuania 2002–2003“ (Muzikos saitai: Švedija–Lietuva 2002–2003). Spalio 6 dieną Jonšiopingo džiazo klube grojau jau su savo naujuoju džiazo trio, kur atlikome kompozicijas iš mūsų naujausio albumo „DAA“. Maloniai nustebino, jog mūsų dėmesingai klausėsi ir mūsų kūrybą šiltai priėmė gausi ir labai profesionali publika. Jautėme stiprų ryšį su auditorija. Smagu, kad šiame mieste yra stipri džiazo kultūra, būtų malonu ir ateityje čia koncertuoti“, – įspūdžiais po koncerto dalijosi kompozitorius, pianistas, trio meno vadovas Dainius Pulauskas.

Klubo pastatas

Prieš 10 metų Jonšiopingo regiono valdžios sprendimu buvo pastatytas šis labai svarbus regiono kultūros vystymuisi multipleksinis centras KULTURHUSET SPIRA, kurio 4-iose scenose kasdien vyksta įvairių žanrų koncertai, teatro ir šokio spektakliai ir performansai. Pasak jų, Jonšiopingo regionui reikia kultūros, kad jis augtų, o žmonėms – kad jie jaustųsi gerai.

Kultūros centrą SPIRA suprojektavo garsus švedų architektas Gertas Wingårdhas. Jo architektūrai būdingi aukštųjų technologijų sprendimai, derinami su jausmingomis, lyriškomis gamtos ypatybėmis. Išraiškingas SPIRA 6000 m2 fasadas yra iš stiklo, atvežto iš Lietuvos.

Scenos menų centre SPIRA vykusiame koncerte švedų džiazo gerbėjai klausėsi akustinio Dainiaus Pulausko džiazo trio, kuriame kartu groja talentingi jaunesnės kartos džiazo muzikantai ArmanasIsojanas ir Augustas Baronas. Šis trio – tai dar vienas Dainiaus Pulausko suburtas kolektyvas, akustiniais instrumentais kuriantis iškalbingas muzikines erdves, nuspalvintas šiaurietišku santūrumu ir romantizmu. Tai trijų bendraminčių, trijų solistų, trijų individualių asmenybių požiūris į pasaulį, išreikštas muzikine kalba. Trio atliko išskirtinai Dainiaus Pulausko kompozicijas, kuriose jaučiamas baltiškas koloritas, savitai naudojamos įvairios išraiškos priemonės, atliekama muzika labai kontrastinga, drąsiai naudojami įvairūs džiazo stiliai, spontaniškos improvizacijos, poliritmika, bet kartu stengiamasi nenutolti nuo akustinio džiazo trio atlikimo standartų.

Muzikantas groja

Peax Svensson nuotr.

„Mes, Jonšiopingo džiazo klubas, labai džiaugiamės bendradarbiavimu su Lietuvos kultūros atašė Liana Ruokyte-Jonsson, inicijavusia ilgalaikius ryšius su mūsų klubu. Tai suteikė mums galimybę klausytis fantastiškos muzikos iš Lietuvos. Prieš pasirinkdami atlikėjus šiam koncertui perklausėme nemažai lietuvių džiazo muzikantų per jos pateiktas įrašų nuorodas, taip pat jos inicijuotą ir vykdomą lietuvių džiazo vaizdo koncertų sklaidos programą #coolsoundsLT YouTube platformoje „Lithuanian Art and Culture in SE-FI-DK“. Jau kurį laiką Jonšiopingo džiazo muzikos mylėtojai nebuvo gyvai girdėję lietuvių džiazo, tad atėjo laikas pasidomėti, kas vyksta kaimynų džiazo scenoje. Ir pagaliau mums pavyko surengti gyvą lietuvių džiazo atlikėjų koncertą. Dainiaus Pulausko trio mūsų žiūrovams padovanojo fantastišką muzikos šventę. Trys muzikantai – Dainius Pulauskas (fortepijonas), Armanas Isojanas (kontrabosas) ir Augustas Baronas (mušamieji) – trys virtuozai, suliejantys Pulausko kūrinius į įspūdingą, stiprų ir įsimintiną potyrį mūsų klausytojams. Labai tikimės, kad mūsų pradėtas bendradarbiavimas ras įvairių formų lietuvių džiazo muzikos sklaidos tęstinumui. Tai, ką iki šiol patyrėme lietuvių džiazo dėka, įkvepia mus tęsti muzikinį dialogą“, – įspūdžiais dalijosi Jonšiopingo džiazo klubo programų vadovas Claesas Åkessonas.

Dainiaus Pulausko trio koncertą surengė Jonšiopingo džiazo klubas, bendradarbiaudamas su LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje. Koncertą parėmė Lietuvos kultūros institutas.

Dainius Pulauskas – vienas iškiliausių Lietuvos džiazo kūrėjų, pianistas, klavišininkas, išskirtinis grupių lyderis bei savitas kompozitorius. Būtent jo originalios kompozicijos tapo jo vadovaujamų kolektyvų sėkmės garantu, o „Dainius Pulauskas Group“ su koncertais apkeliavo visą pasaulį ir pelnytai tituluojami Lietuvos džiazo ambasadoriais. Dainius Pulauskas įrašė 19 autorinių albumų, tris džiazo siuitas. Nacionalinis Estijos operos ir baleto teatras 2016–2017 metų sezone pastatė šiuolaikinį baletą „Jazz Ballet Club“ pagal autorines D.Pulausko džiazo kompozicijas. D. Pulauskui buvo patikėta atstovauti Lietuvai kuriant kolektyvinį Europos džiazo tinklo (EJN) himną. Jis – daugelio precedento neturinčių monumentalių projektų autorius, džiaze randantis vis naujų saviraiškos nišų. Daugelio apdovanojimų ir premijų laureatas Dainius Pulauskas vadovauja ir komponuoja muziką savo kolektyvams „Dainius Pulauskas Group“ ir „Dainius Pulauskas Trio“.

Kontrabosininkas Armanas Isojanas studijavo smuiko specialybę Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje, vėliau baigė kontraboso studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Profesionalią karjerą jis pradėjo uostamiestyje – grojo Klaipėdos muzikiniame teatre, Jurgio Barakausko diksilende, Kęstučio Sovos kvintete. Muzikantas pasirodo įvairiuose projektuose, dalyvavo beveik visuose Lietuvos džiazo festivaliuose, taip pat „Jazznica 2011“ festivalyje Slovakijoje, tarptautiniame projekte „Divercities Grenoble 2012“ Prancūzijoje. 2013 metais Armanas pelnė specialų prizą „Vilnius Jazz Young Power“ konkurse kaip grupių „R.A.D.D.“ ir „Legentet“ bosininkas, o su „R.A.D.D.“ laimėjo pagrindinį konkurso prizą.

Augustas Baronas intensyviai koncertuoti pradėjo dar būdamas moksleivis. Baigęs bakalauro studijas Hagos karališkojoje konservatorijoje ir magistro studijas Amsterdamo konservatorijoje, atlikėjas grįžo su šeima į Lietuvą. Čia jis koncertuoja su žinomais Lietuvos džiazo muzikantais Kęstučiu Vaiginiu, Dmitrijumi Golovanovu, Leonardu Pilkausku, Domu Aleksa, Dominyku Vyšniausku, o užsienyje dažnai pasirodo su italų saksofonininko Claudio Jr De Rosa tarptautiniu džiazo kvartetu. Su šiuo kolektyvu grojo „Nord See Jazz“, Umbrijos ir kitose prestižinėse Europos džiazo scenose.