Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos, Vizitų programa

Instituto Vizitų programa tęsia bendradarbiavimą su tarptautiniu teatro festivaliu „Sirenos”

Lietuvos kultūros institutas

Užsienio šalių ekspertai vieši „Sirenose“. Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Kasmet tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ organizuoja Lietuvos teatro vitriną, kurios tikslas – pristatyti Lietuvos teatrą užsienio šalių ekspertams, taip skatinant bendradarbiavimą ir mezgant ryšius. Šiais metais „Sirenų“ Lietuvos teatro vitriną aplankė 64 užsienio profesionalai, iš kurių daugiau nei trečdalį – 23 – atvežė Lietuvos kultūros institutas kaip Vizitų programos dalyvius.

Lietuvos teatro vitriną stebėjo šiuolaikinės kultūros centro Onassis Stegi dramaturgijos vadovė Iliana Dimadi iš Graikijos, festivalio Festival de Otoño de la Comunidad de Madrid meno koordinatorė Luisa Hedo iš Ispanijos, kostiumų dizainerė ir scenografė Sabina Moncys iš Vokietijos. Festivalis sulaukė net šešių svečių iš Suomijos – Tamperės teatro festivalio meno vadovės Taija Rautio, teatro Theatre Info Finland vadovo Hydės Hyčio, scenos meno teatro Tehdas Teatteri meno vadovės Velna Luoma, meno vadovų Kamrano Shahmardano iš Theatre of  Black & White bei Juho Manterės iš Q-Teatteri teatro, ir gyvojo meno kolektyvo Toisissa Tiloissa prodiuserės Minja Mertanen.

Atrinktus pastarojo teatro sezono spektaklius stebėjo net ir iš tolimosios Australijos atvykęs festivalio Castlemaine State Festival atstovas Glynas Robertsas. „Sirenose“ taip pat lankėsi studijos Total vadovė Anna Liponnen, Vienos festivalio režisierius Christophas Slagmuylderis, Ivano Frankivsko nacionalinio akademinio dramos teatro režisierius ir meno vadovas Rotyslavas Derzhupilskis iš Ukrainos, dramaturgė Ariele Meyer MacLeod iš Comédie de Genève (Šveicarija). Naujausių Lietuvos scenos menų tendencijų ieškojo ir trys atstovai iš Estijos – festivalio Baltoscandal festival meno vadovas Priitis Raudis, Estijos teatro agentūros vadovė Kirsten Simno ir režisierius iš teatro Black Box Lennartas Peepas.

Su Lietuvos teatro vitrina susipažino ir teatro Théâtre National Odéon-Théâtre de l’Europe in Paris programos ir gamybos vadovas Didieris Juillardas, muzikinio teatro Transparant podiuserė Maja Lizic ir teatro Théâtre National Wallonie- Bruxelles meno vadovas Pierre Thysas iš Belgijos, festivalio Mladi lavi koordinatorė Mojca Jug ir Mladinsko teatro režisierius Tiboras Miheličius iš Slovėnijos, ir teatro Theatre de la ville programos vadovas Christophas Lemairas iš Prancūzijos.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Vizitų programą Institutas rengia nuo 2014 m. Programos dėka į Lietuvą kasmet atvyksta įvairių kultūros sričių ekspertai iš užsienio šalių. Vizitų metu svečiai susipažįsta su Lietuvos meno scena, dalijasi patirtimi ir mezga partnerystes. Bendradarbiaudamas su „Sirenomis“, Institutas jau ne pirmus metus į Lietuvą kviečia užsienio teatro lauko profesionalus susipažinti su festivalyje rengiama Lietuvos teatro vitrina.