Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuva pradeda bendradarbiavimą su vienu svarbiausių šiuolaikinės muzikos festivalių

Lietuvos kultūros institutas
Festivalio erdvė

Lietuvos kultūros institutas, kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Ūla Tornau ir Lietuvos muzikos informacijos centras pradeda trejus metus truksiantį bendradarbiavimą su tarptautiniu Huddersfieldo šiuolaikinės muzikos festivaliu. Juo siekiama sudaryti sąlygas Lietuvos kompozitoriams, menininkams ir atlikėjams pristatyti savo kūrybą tarptautinei festivalio auditorijai, siekti jų pristatymo žiniasklaidoje, plėsti prodiuser ir festivalių organizatorių tarptautines bendradarbiavimo galimybes pasitelkiant beveik 45-erius metus  festivalio mezgamus tinklus ir strateginius partnerius kitose šalyse.

Nuo 1978 metų organizuojamas Huddersfieldo festivalis, kuris sutrumpintai vadinamas „hcmf//“, skirtas šiuolaikinei ir eksperimentinei muzikai. Per šiuos metus jame lankėsi kompozitoriai Karlheinz Stockhausen, Louis Andriessen, Terry Riley, Brian Eno, John Cage, Steve Reich ir daugybė kitų. Kasmet kartu su Huddersfieldo universitetu organizuojamas renginys trunka 10 dienų ir greta aukščiausio lygio koncertų dalyviams siūlo mokymosi platformą, tinklaveikos galimybes, filmus, parodas ir pokalbius. Viso to tikslas – unikali ir neįkainojama meninė patirtis bei ypač vertinga bendradarbiavimo platforma profesionalams.

Lietuvos vardas Huddersfieldo festivalyje pirmąkart nuskambėjo vos mums atgavus Nepriklausomybę – 1990 metais jame koncertavo kompozitoriaus Šarūno Nako vadovaujamas Vilniaus naujosios muzikos ansamblis, savo programoje atlikęs Broniaus Kutavičiaus, Osvaldo Balakausko ir Algirdo Martinaičio kūrinių premjeras bei specialią lietuviško folkloro programą, kurią iškart po koncerto BBC radijo užsakymu įrašė garsiojoje „Abbey Road“ studijoje. Vėliau festivalyje taip pat buvo atlikti kompozitorių Ryčio Mažulio, Ričardo Kabelio, Egidijos Medekšaitės, Justės Janulytės ir Jurgio Mačiūno kūriniai.

Aušrinė Žilinskienė. Monikos Požerskytės nuotr.

„Huddersfieldo šiuolaikinės muzikos festivalis kasmet dešimčiai dienų tampa šiuolaikinės ir eksperimentinės muzikos Meka, siūlančia daugiau nei 50 koncertų ir šiuolaikinio meno parodų, suburiančia srities profesionalus ir gerbėjus ir ypatingą dėmesį skiriančia tinklaveikos renginiams. Šios pasaulyje madas diktuojančios naujosios muzikos platformos dėmesys Lietuvos kompozitoriams ir atlikėjams yra didžiulis laimėjimas, kurio siekta ne vienerius metus. Nemažesniu laimėjimu vadinu ir Lietuvos kultūros instituto, kultūros atašė ir Lietuvos muzikos informacijos centro suvienytas pastangas 3 metų bendradarbiavimo su festivaliu programą padaryti kuo kokybiškesnę ir kuo naudingesnę Lietuvos muzikos kūrėjams. Veikdami kartu, sujungdami žinias, vadybinius gebėjimus ir finansus galime siekti maksimalaus dėmesio ir proveržio mūsų menininkams,“ – apie bendradarbiavimą sakė Lietuvos kultūros instituto vadovė Aušrinė Žilinskienė.

Radvilė Buivydienė. LMIC archyvo nuotr.

„Ši partnerystė ypač vertinga tuo, kad tai nebus trumpalaikis Lietuvos pristatymo blyksnis, kaip kad dažniausiai įvairiuose festivaliuose būdavo iki šiol. Per beveik 45 gyvavimo metus „hcmf//“ sukūrė bendradarbiavimo schemą, kai pradedama nuo išsamaus šalies muzikos scenos tyrimo ir tik po to pereinama prie konkrečių vardų įtraukimo į festivalio programą. Per trejus metus Huddersfielde ne tik pasirodys pačių programos sudarytojų atrinkti Lietuvos atlikėjai, bet ir bus užsakomi nauji kūriniai, vyks meno rezidencijų ir vizitų programa, stiprinamas bendradarbiavimas su vietos kolektyvais, aktyvi tinklaveika ir sklaida nepaprastai vertingais tiksliniais festivalio kanalais. „hcmf//“ kasmet dirba su svarbiausiais šiuolaikinės muzikos leidiniais ir BBC radiju, kuris dalį festivalio renginių iškart transliuoja savo eteryje. Tikimės, jog šis ilgai gludintas jungtinis projektas bus veiksmingas būdas mums patiems kilstelti kartelę ir atidarys daug naujų durų Lietuvos šiuolaikinės ir eksperimentinės scenos vardams visame pasaulyje,“ – apie planus pasakojo Lietuvos muzikos informacijos centro vadovė Radvilė Buivydienė.

Ši trimetė partnerystė su Huddersfieldo šiuolaikinės muzikos festivaliu yra finansuojama Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Lietuvos kultūros tarybos. Apie šių metų Lietuvos programą bus pranešta vėliau.