Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Bolonijos meno mugėje – Kipro Dubausko kino instaliacija

Lietuvos kultūros institutas

Bolonijos meno mugėje „Arte Fiera” NOS Visual Arts Production pristato „Emergency Break” – Kipro Dubausko kino instaliaciją. Instaliacijos kuratorės – Elisa Del Prete ir Silvia Litardi.

Instaliacija bus pristatoma gegužės 12-14 d. Miesto inovacijų fonde. Tai – pagrindinis ART CITY Bologna 2022 projektas, įgyvendintas bendradarbiaujant su Home Movies, Lietuvos kultūros institutu, Sandros Natali menininkų rezidencija ir Bolonijos miesto savivaldybe.

„Emergency Break” – tai 16 mm kino instaliacija, pristatanti gelbėjimo temai skirtą trilogiją, kurią lietuvių menininkas Kipras Dubauskas kūrė nuo 2019 m.  Paskutinė trilogijos dalis bus sukurta 2022 m. Bolonijoje.

Du dar nerodyti filmai Italijoje – „36 Chambers” (3 ‘, 2019 m.) ir „Daynighting” (9’, 2020 m.) yra įžanga į trečiąją filmų koliažo dalį „Firestarter”. Ją menininkas kurs Bolonijos mieste bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu ir Sandros Natali menininkų rezidencija.

Kaip sako menininkas, „Emergency Break” analizuoja sustojimo akimirką, kuomet norima suabejoti taisyklėmis ir kontrole, pasitikėjimu ir kitoniškumu. Santykių temos bei gijimo procesas, individualiu ir kolektyviniu lygmeniu, tampa pagrindine menininko tema, kuri taip pat reaguoja į dabartinę pasaulinę nepaprastąją padėtį, sukeltą dėl žmonių bei tautų santykiuose vykstančių pokyčių.

„Firestarter” pavadintoje kino instaliacijos dalyje menininkas tyrinėja požeminę Boloniją, siedamas ją su gelbėjimo tema bei hagiografine ikonografija. Čia Bolonijos arkados užleidžia vietą kelių tuneliams, vamzdžiams bei požemiams, atkreipiant dėmesį į istorinio paveldo būklę. Požemio tyrinejimas inspiravo ir „36 Chambers”– pirmąjį trilogijos filmą, kuriame menininkas kviečia į 15 dienų ekspediciją nuo Vilniaus iki Kauno. Tuo tarpu filme „Daynighting”, kurio pavadinimas nurodo į menininko tyrinėjamą sąmonės būseną nuo dienos iki nakties, menininkas pristato siužetą, kuriame neatpažintas padaras susiduria su nepavykusia gelbėjimo operacija.

ART CITY Bologna 2022 programoje Kipras Dubauskas dalyvaus ir cikle ARTALK CITY – susitikimuose su Bolonijos dailės akademijos remiamais pagrindinės programos menininkais. Menininkas kalbėsis su Elisa Del Prete (kuratore ir prodiusere) ir Marinella Paderni (kuratore ir mokytoja) viešame susitikime, kuris vyks Aula Magnoje gegužės 13 d., penktadienį, 10.30 val.

Kipras Dubauskas (1988) gyvena ir kuria Vilniuje, Lietuvoje. Studijavo instaliaciją Karališkojoje Gento akademijoje (Royal Academy of Ghent) ir skulptūrą Vilniaus dailės akademijoje. Neseniai surengė personalinę parodą Šiuolaikinio meno centre Vilniuje (2020) ir POST galerijoje Kaune (2019), dalyvavo grupinėse parodose, tokiose kaip ‘’Performing the Fringe’’ Pori meno muziejuje Suomijoje (2021), „Waiting for Another Coming“ Vilniuje ir Varšuvoje (2018), „Some Pieces from a Cracked Sidewalk (through an intent gaze)“ Gdanske (2017) bei 12-ojoje Baltijos trienalėje (2015). 2006–2010 m. jis yra vienas iš nepriklausomo „Artkor Project Space“ įkūrėjų, o nuo 2018 m. – dalis Spongé analoginių filmų kūrimo ir gamybos laboratorijos daugiadisciplininiame centre SODAS 2123 Vilniuje. 2012 m. jis Roterdame kartu su menininku Simon Marie Sarah įkūrė Psychogeography Biurą – įsivaizduojamą organizaciją, kurios misija yra nustatyti tam tikrą taką miesto pakraštyje, kertantį jo neišvystytus plotus, ir šią vasarą bus pakartota kelionė po Roterdamą, pažymint dešimtuosius metus nuo Biuro įsteigimo. Neseniai menininkas ėmėsi naujo ilgalaikio projekto „Blackberry Island“. Sis projektas – tai taikus negyvenamos salos Neries upėje Vilniaus pakraštyje užėmimas, siekiant atlikti visapusiškus salų biologinės įvairovės tyrimus ir pradėti kurti pusiau viešą skulptūrų parką ir laukinių augalų sodą. Preliminari atidarymo data – 2025 m.

kiprasdubauskas.tumblr.com | spongelab.eu

www.fondazioneinnovazioneurbana.it

www.nosproduction.com/emergencybreak

www.artcity.bologna.it