Lietuvos Kultūros Institutas

BE ATSTUMO: LIETUVOS KULTŪRA BAVARIJOJE 2021

Kultūros naujienos, Projekto Bavarijoje naujienos

Bavarijoje prasideda lietuviškos muzikos, šiuolaikinio meno ir literatūros ruduo

Lietuvos kultūros institutas
Renginio programėlė

Menininkų Linos Lapelytės, Arturo Bumšteino, dueto „Eye Gymnastics“ ir Andrej Polukord performansai vienoje įtakingiausių Bavarijos kultūros įstaigų – šiuolaikinio meno muziejuje „Haus der Kunst“ ir Miuncheno centre rugsėjo 9-11 dienomis pradeda paskutinį ir intensyviausią Lietuvos kultūros sezono „Be atstumo: Lietuvos kultūra Bavarijoje 2021” etapą.

Rugsėjį ir spalį Miunchene bei Augsburge vyks ryškiausių Lietuvos kūrėjų koncertai, parodos bei literatūros skaitymai.  Sezono kulminacija laukia lapkritį Blaibacho miesto koncertų salėje, kur šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ atliks kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės kūrinio premjerą. Ypatingą Blaibacho atmosferą ir akustiką taip pat išbandys kamerinis choras „Aidija“ ir akordeono virtuozas Martynas Levickis. Koncertų salės fojė fotomenininkas Gintaras Česonis pristatys specialiai sukurtų darbų parodą

„Dar šių metų kovą, kai pandemijos įkarštyje pradėjome sezono renginius su Mirgos Gražinytės-Tylos diriguotu Bavarijos radijo simfoninio orkestro koncertu be žiūrovų, rudens renginius planavome, kaip sakome, „pieštuku“. Norėjosi tikėti, kad situacija keisis ir galėsime gyvai, o ne virtualiai mažinti kultūrinį atstumą tarp Lietuvos ir Bavarijos. Šiuo metu jau drąsiau (nors ir sukryžiavę pirštus) sakome, kad rugsėjo, spalio ir lapkričio renginiai tikrai įvyks, kad Vokietijoje ir Bavarijos žemėje jaučiamas tvirtas ryžtas nestabdyti kultūrinio gyvenimo, pritaikant visus įmanomus saugiklius tiek menininkams, tiek auditorijai“, – teigia Lietuvos kultūros sezoną Bavarijoje organizuojančio Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.

Lietuvos performansų kūrėjai atidaro „Haus der Kunst“ sezoną

Miuncheno „Haus der Kunst“ – 1937 m. įkurtas meno muziejus, išgyvenęs radikalią transformaciją nuo nacionalsocialistinės kultūros politikos „tvirtovės“ tarpukary iki pasaulinės reikšmės globalaus šiuolaikinio meno muziejaus šiandien.

Lietuvos performansų kūrėjų programa „Atmospherics“ muziejuje „Haus der Kunst“ pradeda savo rudens sezoną.

„Mano manymu, Lietuvos šiuolaikinio meno scena turi kažką nepaprasto ir fundamentalaus, kas ją daro išskirtine. Taip pat galėčiau pasakyti, kad ji labai išsiskiria ir iš vis dar sutinkamo pasenusio uždaro, provincialaus požiūrio: jūsų menininkų kūryba yra paremta bendradarbiavimu, bendryste ir kartu ji yra vizionieriška, eksperimentinė ir radikali, besiimanti neobjektinių meno formų – performansų, garso meno, poezijos ir judančių vaizdų. „Haus der Kunst“ didžiuojasi pristatydamas tokius įdomius kūrėjus savo auditorijai“, – teigė muziejaus vadovas Andrea Lissoni.

Rugsėjo 9 d. tris savo performansus – „Ladies“, „Pirouette“, „Instructions for the Woodcutters“ parodys Venecijos bienalės „Auksiniu liūtu“ įvertinta Lina Lapelytė. Rugsėjo 10 d. „Atmospherics“ programoje – Arturo Bumšteino barokinio teatro triukšmo mašinų performansas „Navigacijos“ („Operomanija”). Rugsėjo 11 d. duetas „Eye Gymnastics“ (Gailė Griciūtė ir Viktorija Damerell) pristato savo kūrinį „Nothing Supernatural“.

Pristatydamas lietuviškų performansų programą, muziejus „Haus der Kunst“ pirmą kartą dalyvauja rugsėjo 9-12 d. Miunchene vykstančiame galerijų savaitgalyje „Various Others“. Daugybę galerijų vienijančio renginio programoje – dar vienas Lietuvos kultūros sezono Bavarijoje „Be atstumo“ akcentas – Andrej Polukord – „Galerie Uberall“ rugsėjo 11 d.  stebins publiką Miuncheno centre esančiame muziejų kvartale „Kunstareal“.

Rugsėjį Miunchene vyks dar du Lietuvos kultūros sezono Bavarijoje renginiai: Lietuvos literatūros vakaras su Rimantu Kmita ir Rasa Aškinyte prestižiniuose „Literaturhaus München“, Lietuvos džiazo savaitgalis legendiniame džiazo klube „Unterfahrt”, kuriame pasirodys „Brave Noises“, Dmitrij Golovanov ir Viktorija Gečytė su grupe.

Spalį Augsburgo galerijoje „Neue Galerie im Höhmannhaus“ bus atidaryta tapytojos Patricijos Jurkšaitytės paroda, o Miuncheno poezijos bibliotekoje „Lyrik Kabinett“ vyks šiuolaikinės Lietuvos poezijos vakaras su  Aušra Kaziliūnaite, Giedre Kazlauskaite, Mariumi Buroku ir Tomu Venclova. Augsburgo medijų meno festivalyje „LAB30“ naują kūrinį pristatys Arturas Bumšteinas. Taip pat Niurnbergo Pop festivalyje vyks grupių „shishi“, „Afrodelic“, „Timid Kooky“ ir „Junior A“ koncertų transliacijos internetu. Į Lietuvos kultūros sezono Bavarijoje programą įeina ir dramaturgės Birutės Kapustinskaitės rezidencija Miuncheno „Residenz“ teatre.

Sezono pabaigai – Bavarijoje gimę Lietuvos kūrėjų darbai

Lapkritį rytiniame Bavarijos pakraštyje esančiuose miškinguose kalnuose įsikūręs mažas Blaibacho miestelis atsidurs gerokai arčiau Lietuvos. Įspūdingos šiuolaikinės architektūros Blaibacho koncertų salėje, kuri kartu su menininkų rezidencija pavertė miestelį kultūriniu magnetu, tris dienas vyks baigiamieji Lietuvos kultūros sezono Bavarijoje renginiai.

Prestižinį Bavarijos apdovanojimą – specialųjį Ernsto von Siemenso ansamblių prizą – pelnęs šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ Blaibacho koncertų salėje atliks Žibuoklės Martinaitytės kūrinį „Hado zona“, kurį kompozitorė šių metų vasarą rašė ir reziduodama Blaibache.

Pasak  Ž. Martinaitytės, ypatinga Blaibacho koncertų salės architektūra (pagrindinis pastato tūris – įstrižas granito blokas – tarsi sminga į žemę) jai pasirodė labai įkvepianti rašyti kūrinį apie tamsiausią ir giliausią vandenyno zoną.

„Mokslininkai skirsto vandenyno zonas pagal gelmę ir šviesos prasiskverbimo lygį, jų yra penkios. Penktoji, giliausioji zona, vadinama Hado zona. Nauja kompozicija taip pat yra penkių dalių ir iki finalo palaipsniui nusileidžiama į žemiausią registrą. Per valandą eisime gilyn ir tik paskutinė dalis panardins muzikantus ir klausytojus į visišką štilį, kur net neįmanoma diferencijuoti instrumentų tembrų, nes dažnis yra toks žemas, kad sunku atskirti, kas ką groja“, – apie savo kūrinį pasakoja kompozitorė.

Blaibacho koncertų salės fojė bus eksponuojama ir G. Česonio paroda „Ancient Woods“ – šiai parodai fotomenininkas fiksavo seniausius medžius Kauno apylinkių miškuose ir vasaros rezidencijos metu – Blaibache, sekdamas savo viziją apie kadaise Lietuvą ir Bavariją jungusius neperžengiamus miškus. Lietuvos ir Vokietijos chorinę kultūrą savo koncerte sugretins kamerinis choras „Aidija“, akordeonistas M. Levickis atliks plataus stilistinio diapazono programą.

Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje inicijuotą projektą „Be atstumo: Lietuvos kultūros sezonas Bavarijoje 2021” (“Ohne Distanz – Litauische Kultur in Bayern 2021”) organizuoja Lietuvos kultūros institutas, finansuoja Lietuvos kultūros ministerija. Partneriai – Lietuvos ambasada Vokietijoje ir Bavarijos kultūros organizacijos.