Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Izraelyje – specialus Justės Jonutytės parengtas šiuolaikinio meno žurnalo „Tohu“ numeris

Lietuvos kultūros institutas
reklaminis plakatas

Lietuvos kultūros institutas ir internetinis nepriklausomas šiuolaikinio meno žurnalas „Tohu“ pristato specialųjį numerį „Shared States“ (bendros būsenos), kurį sudarė kuratorė ir šiuolaikinio meno rinkos ekspertė Justė Jonutytė. Leidinyje pristatyti specialiai šiam numeriui sukurti arba adaptuoti menininkų ir tyrėjų iš Lietuvos ir viso pasaulio tekstai bei vizualiųjų menų kūriniai. „Tohu“ yra leidžiamas net trimis kalbomis: hebrajų, arabų ir anglų kalbomis.

Leidinio temą J. Jonutytė išplėtojo drauge su antropologe dr. Kristina Jonutyte. Numeryje analizuojamos emocijos, kurios labai dažnai yra suprantamos kaip išskirtinai unikalios ir asmeniškos patirtys. Numerio idėjos autorės provokuoja – o jeigu emocijos pirmiausia yra patiriamos bendrai ir tik po to įsisavinamos individualiai? Kas, jei emocijos kyla mūsų socialiniuose ir kultūriniuose pasauliuose ir tik tuomet jas „pasiskolina“ individai? „Shared States“ numeris kaip tik ir tiria tokią bendrų emocijų galimybę ir kelia klausimus, kaip emocijos jungia ir skiria, ir koks jos gali šiame politinių, ekonominių ir kitokių atskirčių dalomame pasaulyje.

Fotografija, kurioje vaizduojama miesto panorama

Gerda Paliušytė, Untitled, 2021.

Numeryje publikuojama Gerdos Paliušytės fotografijų esė yra sukurta specialiai šiam „Tohu“ numeriui. Menininkė tyrinėja miesto ir gamtos aprėptį, kurie dalyvauja intymiuose, bet giliai žemiškuose miesto augimo veiksmuose. Amir Yatziv vaizdo darbas išbando ribas tarp skirtingų rūšių: kur baigiasi „žmogus“ ir kur prasideda avataras? Pasaulių regimumo ir suvokimo tema taip pat yra labai svarbi: ką mes matome akimis ir kas lieka viduje? Kas iš vidaus išsilieja į išorę ir kaip tai veikia kitus? Chenas Tamiras ir Markúsas Thóras Andréssonas tiria sąsajas tarp vidinio pasaulio, jo išraiškos ir suvokimo. Jie apmąsto naujai atrastą meno nuoširdumo temą ir diskutuoja, kaip ji sieja arba skiria menininkus, subjektus ir žiūrovus, kaip nuoširdumas daro įtaką šiuolaikinio meno ir kultūros kontekstams. Post Brothers ir Artūras Tereškinas aptaria neigiamų emocijų potencialą socialinėje ir politinėje erdvėje. Nors Tereškinas daro išvadą, kad nusivylimas vargu ar motyvuoja žmones imtis politinių veiksmų, Post Brothers įžvelgia „bendro emocinio įniršio“ potencialą, kuris, jų manymu, per trintį gali įkvėpti naujų bendrumo ir veiksmo formų. Eglė Kulbokaitė ir Dorota Gaweda tiria baimę, seka, kaip ji vystosi, o Ieva Rojutė baimės ir nerimo temą atskleidžia analizuodama gimtąją kalbą. Galiausiai, Yatesas Nortonas ir Davidas Ruebainas savo tekste kelia tarpusavio priklausomybės (arba, kaip jie sako, „abipusio pasitikėjimo ir klestėjimo“) klausimą, nagrinėdami negalią, santykių kūrimą ir įtraukimą, taip grįždami prie pagrindinės žurnalo numerio „Shared States“ temos.

Ievos Rojūtės meno kūrinys

Ieva Rojūtė, Dreamless, 2021.

Svarbaus ir šiuolaikinio Izraelio meno lauke ypač vertinamo „Tohu“ žurnalo įkūrėjai ir redaktoriai – kuratoriai Avis Lubinas ir Leah Abiro.

Pristatomi menininkai ir tyrėjai: Ieva Rojūtė, Gerda Paliušytė, Dotora Gawęda ir Eglė Kulbokaitė, Artūras Tereškinas, Amiras Yatzivas, Post Brothers, Chen Tamir ir Markusas Thoras Andressonas, Yatesas Nortonas ir Davidas Ruebainas.

Žurnalo numeris parengtas ir publikuotas bendradarbiaujant „Tohu“ redakcijai, kultūros atašė Izraelyje ir Lietuvos kultūros institutui.

Numerį „Shared States“ galite perskaityti paspaudę šią nuorodą http://tohumagazine.com/tags/shared-states-special-issue