Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos

Pirmą kartą „Instagram“ paskyroje prisistato Izraelyje kuriantys menininkai!

Lietuvos kultūros institutas
Keturių menininkų portretinės fotografijos

Leo Ray, Angelika Sher, Sivan Beskin, Tamar Latzman. Fotografijos iš asmeninių albumų

Birželio 21-25 dienomis Lietuvos kultūros instituto „Instagram“ paskyroje prisistato Izraelyje kuriantys ir įvairių sąsajų su Lietuva turintys menininkai. Antrus metus vykstančių paskyros „užgrobimų“ metu savarankiškai su sekėjų bendruomene bendravo ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiuose pasaulio šalyse – Australijoje, Kinijoje, Pietų Korėjoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Italijoje – reziduojantys Lietuvos menininkai. Tačiau vienoje užsienio šalyje kuriantiems literatams, tapytojams, fotografams, medijų menininkams skirta savaitė yra organizuojama pirmą kartą.

Izraelio kūrėjus padėjo pasiekti čia aktyviai veikianti kultūros atašė Elena Keidošiūtė. Ji pastebi, kad su Lietuva šiuos menininkus siejantys ryšys yra įvairialypis. „Skirtingai nei daugumoje kitų šalių, kuriose veikia kultūros atašė, Izraelyje neturim ženklios meno studentų iš Lietuvos bendruomenės, kuri ilgainiui turėtų potencialą išaugti į menininkų diasporą kaip kad Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, ar Vokietijoje. Nepaisant to, yra ne vienas šiuolaikinis menininkas, kurio paties ar tėvų šaknys Lietuvoje. Tai specifinis, dažnai amorfiškas, neretai dviprasmiškai ryšys, kurio atgarsių galima aptikti ir jų kūryboje,” – pasakoja Elena ir priduria, kad labai dažnai šis ryšys tarp menininkų ir šiuolaikinės Lietuvos yra sutrūkinėjęs: „– Deja, apie jų veiklą Lietuvoje žinoma mažai, o ir jie patys ne visada turi daug žinių apie šiuolaikinį mūsų šalies gyvenimą, nebent iš jos išvyko jau suaugę. Tokios iniciatyvos, kad ir nedideli žingsniai supažindinti vienus su kitais, manau, yra labai prasmingos tiek savišvietai ir supratimui, kad Lietuva nesibaigia geografinėmis sienomis, tiek potencialiam kultūriniam tarptautiniam bendradarbiavimui ateityje,“  – nuomone dalijasi kultūros atašė.

 

Ko laukti šią savaitę?

 

Angelika Sher – 1969 metais Lietuvoje gimusi fotografė. Menininkė, emigravusi į Izraelį, studijavo fotografiją Kiriat Ono Fotografijos koledže ir Bezalelio meno ir dizaino akademijoje.

Angelika eksponavo fotografijų serijas Izraelyje, Danijoje, Čekijoje, Italijoje ir kitos užsienio šalyse. Taip pat dalyvavo grupinėse parodose Animanix bienalėje, Maskvos bienalėje, tarptautiniame fotografijos festivalyje Tel Avive ir kitur. Jos kūriniai sulaukė palankių kritikų įvertinimų.

Šią savaitę Angelika Instituto paskyroje pristatys kūrinius iš serijos „Kaimynai“, kurioje per magiškojo realizmo prizmę žvelgia į naujuosius emigrantus iš Rytų Europos.

„Daugumą darbų aš kuriu ten, kur ir gyvenu – Izraelyje, tačiau mano akys mato pasaulį lietuviškoje šviesoje ir tai visuomet veiks tai, kaip aš jį regėsiu,“ – pasakoja A. Sher.

Leo Ray – 1950 metais Vilniuje gimęs tapytojas, grafikas ir skulptorius. Leo studijavo Vilniaus universitete ir Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1991 metų gyvena ir kuria Tel Avive, dėsto tapybą ir kaligrafiją meno kolegijoje CAN (New Artists’ Collegium CAN) ir Hercilijoje veikiančioje meno ir kultūros mokykloje BASIS (Basis for Art & Culture).

L. Ray yra surengęs daugiau nei 25 personalines parodas Lietuvoje ir Izraelyje, dalyvavo daugiau nei 40-yje grupinių parodų Lietuvoje, Izraelyje, Kroatijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Japonijoje ir kitose pasaulio šalyse. Menininko kūryba yra įvertinta Baltijos šalių medalių meno trienalės žiuri diplomu, Lietuvos medalių meno trienalės žiuri prizu, Buchman-Heymano fondo prizu, jam skirtas Tarptautinės mažosios grafikos salono žiuri 1-asis prizas Baia Mare, Rumunijoje. Menininko kūrinių yra Lietuvos ir užsienio muziejų ir privačiose kolekcijose.

Šią savaitę Leo Ray Instituto „Instagram“ sekėjų bendruomenei pristatys savo tapybos darbus.

 

Sivan Beskin – žinoma poetė, poezijos ir prozos kūrinių vertėja į hebrajų kalbą gimė Vilniuje 1976 metais. Nuo 1990-ųjų Izraelyje gyvenanti Sivan į hebrajų kalbą verčią net iš kelių užsienio kalbų. Pasak jos, lietuvių kalba sukurtų ar su Lietuva susijusių kūrinių vertimai yra labai svarbi jos profesinės veiklos dalis.

Beskin yra išleidusi knygas „A Vocal Work for Jew, Fish, and Choir“ (Vokalinis kūrinys žydui, žuviai ir chorui), „Yona’s Journey“ (Jonos kelionė), „Jonathan, My Sister“ (Jonatanai, mano sese). Tarp jos vertimų – Vandos Juknaitė knyga „Tariamas iš tamsos: pokalbiai su vaikais“, Lietuvos poetų kūriniai, publikuoti Indrės Valantinaitės sudarytoje trikalbėje rinktinėje „Iš Šiaurės Jeruzalės“ ir kiti kūriniai bei jų ištraukos.

Instituto paskyros sekėjams šią savaitę Sivan skirs savo tris eilėraščius.

 

koliažas iš keturių reprodukcijų

Anna Lukaszewsky – 1975 metais Vilniuje gimusi tapytoja, kuratorė, dėstytoja. 1997 metais Anna emigravo į Izraelį, studijavo HaMidrasha meno mokykloje, Bezalelio meno ir dizaino akademijoje, o prieš tai – slavistiką Vilniaus universitete. Anna yra Naujosios Barbizono grupės narė, kurią 2010 m. įsteigė su kitomis keturiomis tapytojomis.

Anna gyvena ir kuria Haifoje. Savo kūrinius eksponuoja personalinėse ir Naujojo Barbizono grupės parodose Izraelyje, Vokietijoje, Čekijoje, Šveicarijoje, Niujorke, Londone ir kt.

„Aš tapau portretus, todėl studijuoju veidus. Izraelyje gyvena žmonės iš viso pasaulio: visų rūšių akys, nosys, plaukai, odos spalvos. Tačiau labiausiai džiaugiuosi tuomet, kai tapau šiaurietišką veidą – aiškios geometrijos, lyg išskobtą iš medžio. manau, kad man jie primena Lietuvą…,” – pasakoja Anna Lukashewsky.

Šią savaitę Instituto paskyroje Anna pristatys savo atrinktus kūrinius.

 

Tamar Latzman – Izraleyje gimusi fotografijos ir video menininkė. Tamar Niujorko vizualinių menų mokykloje įgijo magistro laipsnį, taip pat vizualiuosius menus studijavo Hamidrasha ir Hadassah koledžuose.  Prestižinėse rezidencijose kuriančios menininkės darbai yra įvertinti įvairiais apdovanojimais, ji taip pat viešėjo meno, rezidencijų ir edukacijos centro „Rupert“ rezidencijoje.

Tamar kūriniai rodyti Izraelio skaitmeninio meno centre Holone, Herzliya šiuolaikinio  meno muziejuje, „Eybeam“ ir „UnionDocs“ Niujorke, Žydų muziejuje Hohenemse, Barselonos festivalyje „Loop“, Niujorko meno festivalyje „Dumbo“ ir kt.

Šią savaitę Instituto „Instagram“ paskyroje Tamar pristatys savo tris kūrinius.

 

Kviečiame sekti izraelietišką-lietuvišką savaitę Instituto „Instagram“ paskyroje!