Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Europos dieną – unikalaus menininkų projekto Niujorke finalas su lietuve G. Gervickaite priešakyje

Lietuvos kultūros institutas
Gabrielės Gervickaitės portretas

Gabrielė Gervickaitė. Junos Janonės nuotr.

Šį sekmadienį, gegužės 9-ąją, švenčiant Europos dieną, Niujorke įvyks tris mėnesius trukusios tarptautinės virtualios menininkų rezidencijos „UN/MUTE-10002“ (NE/NUTILDYTI“) finalas. Tiesioginio projekto pristatymo internete metu bus atskleisti dešimties komandų kūriniai. Lietuvą projekte atstovauja tarpdisciplininio meno kūrėja Gabrielė Gervickaitė. Jos komandos, pavadinimu „RAM“, porininkė – Niujorke kurianti taivanietė vaizduojamojo meno atstovė Yi Hsuan Lai.

Unikalaus projekto „UN/MUTE-10002“ finalą galima stebėti internete 20.00 val. adresu www.facebook.com/events/285086856576731

Vasarį prasidėjusi rezidencija sujungė net 20 įvairių meno sričių kūrėjų – 10 iš Europos Sąjungos ir 10 iš Niujorko. Loterijos būdu į atsitiktinius duetus suskirstyti menininkai dvylika savaičių bendradarbiavo virtualiai, kurdami bendrus skaitmeninius meno kūrinius.

Jų kūrybinis procesas užfiksuotas beveik keturiasdešimtyje valandų „Zoom“ sesijų. Rezidencijos žiūrovai tapo analogo neturinčio reiškinio liudininkais, stebėdami dviejų nepažįstamųjų, skiriamų geografinių ir kultūrinių, amžiaus ir rasės, lyties tapatybės ir skaitmeninių įgūdžių, kūrybinį procesą.

Yi Hsuan Lai. Photo by Mathieu Grenieur

„UN/MUTE-10002“ – pernai vykusios pirmosios internetinės menininkų rezidencijos „10001“ tęsinys. Kartu su Niujorko galerija „Undecurrent“, Lietuvos kultūros institutu ir dar devyniais Europos Sąjungos partneriais įgyvendintą internetinį projektą iniciavo Lietuvos kultūros atašė JAV Gražina  Michnevičiūtė drauge su Estijos kolege Jaanika Peerna.

„Dešimt Europos kultūros institucijų Niujorke vasarį pradėjo šią internetinę rezidenciją, kurią įgyvendina Brukline įsikūrusi meno galerija „Undercurrent“. Šio projekto tikslas – suteikti galimybę Europos menininkams, kurie niekada nėra buvę Niujorke, užmegzti kūrybinius ryšius su šio pasaulio kultūros megapolio kūrėjais. O taip pat, bent iš dalies užpildyti pandemijos nulemtą tuštumą ir bendrą tarptautinių kultūrinių mainų trūkumą“, – sakė viena projekto iniciatorių G.  Michnevičiūtė.

Projekte dalyvaujanti lietuvė G. Gervickaitė – tarpdisciplininio meno kūrėja, Vilniaus dailės akademijos doktorantė, savo darbuose nagrinėjanti kūnų ir medicinos industrijos santykį. Loterija lėmė, kad jos kūrybine partnere tapo Niujorke gyvenanti taivanietė vizualiųjų menų atstovė Yi Hsuan Lai. Šios darbuose taip pat dominuoja kūniškumo tematika.

„Mano kūryboje svarbus intymumas, tai tapo ypač svarbu ir šiame projekte, kai su Yi Hsuan kalbėdavomės apie kūną, mūsų patirtis. Naudoti kūną kūryboje jau iš esmės yra intymu. Juo labiau – nepažįstant žmogaus ir ieškant bendrų taškų, idėjų. Dirbant drauge su šia tematika imi atsiverti“, – pasakojo G. Gervickaitė.

Pasak jos, „UN/MUTE-10002“ davė įvairialypių patirčių: „Projektas dovanojo naują pažintį, draugystę, naują kūrybinį bendradarbiavimą, profesionalias konsultacijas, praplėtė akiratį, leido pasijusti kažko didelio dalimi. Tikiuosi, kad galėsime su Yi Hsuan pasimatyti ir susipažinti gyvai.“

„Ši internetinė rezidencija tapo unikalia erdve ir iššūkiu. Niekada nesusitikę menininkai – atskirti  Atlanto vandenyno, nuotoliniu būdu turėjo pasistatyti pasitikėjimo vienas kitu tiltą ir kartu pasinerti į intensyvų kūrybinį procesą. Per tris mėnesius ne tik gimė išskirtiniai projektai, bet ir užsimezgė nauji  ryšiai, draugystės. Dalis menininkų nekantrauja susitikti asmeniškai. Manau, ateityje „UN/MUTE“ projekto archyvas taps neįkainojama medžiaga kultūros istorijos ir antropologijos tyrėjams. Nežinau kito tokio projekto, kur žiūrovai būtų turėję  galimybę tarsi kartu su menininkais sėdėti jų privačioje erdvėje, išgirsti jų atvirus pokalbius, stebėti kaip gimsta bendras kūrinys. Be to, šio projekto videoįrašai yra ir atviri kūrėjų liudijimai apie patirtis pasaulį sukausčiusios pandemijos metu“, – sakė dešimt savaičių įdėmiai visas 10 komandų sekusi kultūros atašė G. Michnevičiūtė.

Pirmojo projekto pavadinimas „10001“ tai – Manheteno rajone esančio garsiojo „Empire State Building“ dangoraižio pašto kodas. „10002“ –  Bruklino mikrorajono Dumbo pašto kodas. Kaip tik čia įkurta galerija „Undercurrent“. Projekto tęsinys planuojamas šį rudenį. „Undercurrent“ galerijoje ir Austrijos kultūros forume žadama atidaryti „UN/MUTE“ dalyvių darbų parodą.

Nuo šešių savaičių iki trijų mėnesių trukmės išaugusi rezidencija „UN/MUTE-10002“ greta Lietuvos ir Estijos subūrė dar daugiau Europos Sąjungos šalių: prisijungė Vokietija, Malta, du Belgijos regionai: Valonija ir Flandrija, Čekija, Austrija, Rumunija ir Lenkija.

Naujasis projektas Niujorko Europos Sąjungos nacionalinių kultūros institutų (EUNIC) klasterio, kaip sėkminga pandemijos laikotarpiu sukurta ir įgyvendinta iniciatyva, buvo pristatyta Briuselyje ir laimėjo papildomą finansavimą. Tai – pirmasis toks Niujorko EUNIC klasterio ir Lietuvos laimėjimas. Šį projektą kartu organizuoja Lietuvos kultūros institutas.

Projektą vykdo Niujorko galerija „Undercurrent“ ir Niujorko  EUNIC klasteris. Finansinę paramą šio įgyvendinimui suteikė ES nacionalinių kultūros institutų tinklas (EUNIC Global), vienijantis net 36 narius iš visų sąjungos šalių. Projektą palaiko ES delegacija prie Jungtinių Tautų.

Virtualios rezidencijos komandų kūrybinio procesų įrašus galima pamatyti „UN/MUTE-10002“ puslapyje internete www.unmute.nyc. Taip pat galite susipažinti ir su 2020 m. įgyvendintu projektu „10001“.