Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Meno muziejaus Lodzėje kolekciją papildė Antano Sutkaus ir „Pakui Hardware” darbai

Lietuvos kultūros institutas
Antano Sutkaus nuotrauka

Lodzės muziejaus įsigytas Antano Sutkaus darbas

Vienas žinomiausių, avangardinio meno tradicijas tęsiančių muziejų Lenkijoje, Meno muziejus Lodzėje (Muzeum Sztuki w Łodzi) įsigijo Lietuvos menininkų Antano Sutkaus ir „Pakui Hardware” kūrinius.

XX ir XXI amžiaus meno kolekcijai muziejus nupirko septynias Antano Sutkaus fotografijas: Liaudies menininkas skulptorius Stanislovas Riauba, Godeliai, iš serijos „Lietuvos žmonės“, Teta Elena. Salakas, iš serijos „Lietuvos žmonės“, Tėvo dirbtuvėje. Zarasai, iš serijos „Lietuvos žmonės“, Etnografinis portretas. Bradesiai, Iš ciklo „Vasara Salake“, 1, iš ciklo „Vasara Salake“, 2, Mano seneliai. Kluoniškiai, iš serijos „Lietuvos žmonės“.

Šie, kaip sako pats Antanas Sutkus, ne portretus, ne tipažus, o daugiau kontekstines situacijas užfiksavę darbai, kuriuose „kalba“ herojų žvilgsniai, praėjusiais metais buvo rasti muziejaus saugyklose. Muziejui aiškinantis, kaip šios Antano Sutkaus fotografijos pateko į muziejų, 2020 m. pabaigoje prasidėjo fotografijų pirkimo procesas, kuriam sėkmingai pasibaigus septyni lietuvių fotografo darbai galiausiai papildė Meno muziejaus Lodzėje kolekciją.

„Pakui Hardware“ kūrinys

XX ir XXI amžiaus meno kolekcijai muziejus taip pat įsigijo ir jau gerai šiuolaikinio meno pasaulyje žinomo dueto Pakui Hardware (lietuvių menininkų Neringos Černiauskaitės (g. 1984) ir Ugniaus Gelgudos (g. 1977), kartu kuriančių nuo 2014 m.) darbą „On Demand“, kuris Meno muziejuje Lodzėje buvo pristatytas 2020 m.

Lietuvos šiuolaikinio meno scenos ryšius su Lodzės meno muziejumi padėjo užmegzti ir Lietuvos kultūros instituto Vizitų programa: 2017 m. kaip programos dalyvis Lietuvoje lankėsi muziejaus direktoriaus pavaduotojas Daniel Muzyczuk.

Meno muziejaus Lodzėje, kuriame yra sukaupta daugiausiai Lenkijos avangardinio meno kūrinių, kolekcija yra kuriama atsižvelgiant į avangardinio meno paveldą, taip pat į būtinybę kaupti meno kūrinius, atspindinčius šiandieninę muziejaus programą.

Pripažintų pasaulyje Lietuvos menininkų kūrinius įsigyti padėjo Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos programos „Nacionalinės šiuolaikinio meno kolekcijos“ parama.

Daugiau informacijos rasite čia:

https://zasoby.msl.org.pl/martists/view/2461

https://zasoby.msl.org.pl/martists/view/3226

https://zasoby.msl.org.pl/arts/show/0/28?sort_type=2

https://msl.org.pl/en/

LR kultūros atašė Lenkijos Respublikoje Rasa Rimickaitė