Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Jeruzalėje tyvuliuos skaitmeninis vandenynas

Lietuvos kultūros institutas

A. Anglickaitės nuotr.

Šiemet Jeruzalėje vykstančiame tarptautiniame šiuolaikinio meno festivalyje „Manofim” pirmą kartą pristatoma ir Lietuva – lapkričio 1-2 dienomis festivalyje dalyvauja menininkė Akvilė Anglickaitė su video instaliacija „Vandenynas”.

„Manofim” apima platų spektrą renginių įvairiose miesto vietose: veikia parodos, vyksta konferencija, viešos paskaitos, ekskursijos, susitikimai su menininkais, muzikos koncertai. A. Anglickaitės „Vandenynas“ bus eksponuojamas įmantraus interjero koncertų salės erdvėje, įsikūrusioje istoriniame Jeruzalės YMCA pastate. Vienos pagrindinių miesto koncertų salių teatrališka aplinka, taip ryškiai kontrastuojanti su video instaliacijos „paprastumu“, pakvies žiūrovus ne tik susimąstyti minėtomis temomis, bet kartu bent akimirkai patikėti, kad prieš juos driekiasi tikras beribis vandenynas.

Anot menininkės, ji norėjo apmąstyti „kas yra tikra?“ klausimą, kuris yra tapęs ypač aktualiu šiandienos socialinių medijų ir manipuliacijų užpildytoje viešojoje erdvėje. Šio klausimo centre A. Anglickaitė pozicionuoja fotografiją ir algoritmų naudojimą ir klausia, kaip jie veikia mūsų pasaulėvoką? Menininkės kūrinys „Vandenynas“ yra mėginimas į šį klausimą atsakyti. Pirmą kartą „Vandenyną“ Anglickaitė eksponavo Vilniaus Bernardinų bažnyčios palėpėje, taip atkreipdama dėmesį į tiek fotografijos ir algoritmų kuriamo vaizdo, tiek religinių sistemų bendrą pažadą – amžinumą.

Taip pat spalio 30 d. Van Leer tyrimų institute A. Anglickaitė atidarys kasmetinę meno konferenciją, šiemet nagrinėsiančią „apgavystes” ir manipuliaciją įvairiuose meninės kūrybos kontekstuose ir iš to kylančias pasekmes. Taip pat lapkričio 1 d. smalsiausi festivalio lankytojai galės asmeniškai susitikti su menininke „Art Cube Artists Studios” meno centre vyksiančioje atvirų studijų dienoje.

Akvilė Anglickaitė (g. 1982) – fotografijos ir video menininkė. Ji studijavo medijų menus Plymouth universitete (Jungtinėje Karalystėje), o 2017 m. Vilniaus dailės akademijoje apsigynė meno daktaro laipsnį. A. Anglickaitės darbai rodyti įvairiose meno parodose Lietuvoje, JK, Nyderlanduose, Belgijoje ir Danijoje. Menininkės interesai siekia įvairias sritis nuo dokumentikos kūrimo iki bendradarbiavimo su šuolaikinės elektroninės muzikos kūrejais.

Projektą remia Lietuvos kultūros institutas, MailerLite ir Telesoftas.