Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuvos fotografija pristatyta tarptautiniame fotografijos festivalyje Kinijoje

Lietuvos kultūros institutas

Festivalio dalyviai ir organizatoriai

Rugsėjo 10 d. Datonge (Kinija, Šansi provincija) įvyko iškilmingas tarptautinio fotografijos festivalio „The Power of Image“ atidarymas. Šiais metais festivalis švenčia penkmetį ir Lietuva, kartu su Suomija, yra pakviestos kaip garbės viešnios.  Festivalis tęsis iki spalio 7 d.

Ta proga organizatorių buvo atrinkti ir pakviesti trys Lietuvos fotografai: Dovilė Dagienė, Tadas Kazakevičius ir Ramūnas Danisevičius. Lietuvos fotografų vizitas buvo kuruojamas Pekino fotografijos galerijos „Three Shadows“, bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu bei Lietuvos Respublikos ambasada Kinijoje.

Tado Kazakevičiaus nuotraukų serija „Between Two Shores“ pasakoja apie unikaliausią Lietuvos vietą – Kuršių Neriją, apie tarp dviejų krantų gyvenančius žmones, jų ryšį su abiem vandenimis – energijos šaltiniais, senaisiais miškais, visada šalia esančiais gyvūnais, kylančia ir besileidžiančia saule. Ši serija sužavėjo ir festivalio organizatorius: T. Kazakevičius kartu su kinų fotografu Zhou Yulong bei suomiu Jaakko Kahilaniemi buvo apdovanotas pagrindiniu festivalio prizu – „King of Photography“ – įspūdinga sidabrine taure.

Dovilės Dagienės fotografijos serija „Here Then, There Now“ – tai fotografės atliekamas meninis-astrofotografinis tyrimas apie laiko egzistavimą, jo trukmę, žmogaus santykį su dangaus kūnais bei laiku, kaip įmanoma nuotraukos plokštumoje perteikti tam tikrą laiko atkarpą. Nors autorės originaliame sumanyme nuotraukos spausdinamos ant sidabro bromido popieriaus ir yra gana mažo formato, festivalio organizatoriai jas padidino keliolika kartų, tačiau padidėjęs mastelis nepakenkė fotografijose skleidžiamai idėjai.

Iš milžiniško Ramūno Danisevičiaus vaizdų archyvo kuratoriai atsirinko 16 fotografijų ir rinkinį pavadino „Outside“. Organizatorius sužavėjo fotografo sugebėjimas pastebėti bei užfiksuoti gamtos ir civilizacijos susiliejimus, jo švelnus, optimistinis, kartais lyriškas, kartais ironiškas žvilgsnis. Smalsu, kokių vizualinių siurprizų iš Kinijos parsiveš pats fotografas, kuris buvo sužavėtas ir nustebintas festivalio iškilmingumu, kultūrine programa.

Datongas yra žymus istorinis ir kultūrinis miestas, įvairiais laikotarpiais buvęs įvairių dinastijų sostine, taip pat ir visos Kinijos sostine. Festivalio metu dalyviams buvo organizuojamos ekskursijos susipažinti su miesto bei apylinkių kultūriniais-istoriniais paminklais, kad šie atsirastų fotografų objektyvuose ir nuotraukos keliautų po visą pasaulį. Kaip teigia festivalio organizatoriai , vaizdo galia gali plisti laike ir erdvėje, taip paveikdami žmones. Tai vienas festivalio organizavimo tikslų.

Lietuvos kultūros atašė Kinijoje ir P. Korėjoje Tomas Ivanauskas sako, kad tai galėtų būti geras pavyzdys Lietuvos miestams: „Daugelis mūsų miestų galėtų rengti panašius fotografijos festivalius, kviesti fotografus iš kitų šalių, ypač iš miestų-partnerių ir taip dalinti vizualinius suvenyrus su mūsų šalies kultūros, gamtos bei istorijos vaizdais.“