Lietuvos Kultūros Institutas
Aktualijų archyvas, Artėjanti Knygų mugė, Instituto veikla, Kultūros naujienos, Projekto VKM naujienos, Vilniaus knygų mugė

Vilniaus knygų mugės 2019 m. kultūrinių renginių programa

Lietuvos kultūros institutas

20-osios Vilniaus knygų mugės programoje viso 516 renginių, vienu metu vyksiančių 18 renginių erdvių.  204 susitikimai su autoriais vyks dalyvių stenduose ir dar 5 renginiai – Vilniaus mieste.

516 renginių  programoje 8 diskusijos, 24 renginiai Vaikų scenoje, 70 Kūrybinės studijos renginių, 15 kino filmų, 13 meno parodų, 35 renginiai Bibliotekų erdvėje, 15 susitikimų „Šortuose“, 50 renginių Muzikos salėje. Vasario 22 d., dar ilgesnį penktadienį, Muzikos salėje rengiamas Vilniaus knygų mugės 20-mečiui skirtas renginys „Naktis mugėje. Įvaizdinti žodžių klavyrai. Žodis – kaip sapnas, kaip vizija“.

„Šortai“ – šešios valandos, penkiolika susitikimų! Tai „karštas“ mugės debatų turnyras, literatūrinė dvikova, kurioje per 15 minučių du pokalbininkai – knygos autorius ir kritikas – kuo turiningiau atskleis aptariamos knygos privalumus ir trūkumus.

Šiose literatūros dvikovose aptariamos knygos, išleistos ne seniau nei prieš metus.

Šiemet rašytojus kalbins penki kritikai. Kiekvienas jų pasirinko po tris įdomiausias knygas ir mugės dienomis su jų autoriais turės po „kietą“ trumpą pokalbį.

„Šortų“ kviečiame klausytis ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį nuo 12 iki 14 val., vieta – Forumas, 3 salė.

„Diskusijų klubas“ – šiemet pakvies net į septynias diskusijas aktualiomis temomis. Diskusijų klubo vieta –  FORUMAS / 3 salė

Bibliotekų erdvė – Lietuvos bibliotekininkų kuriama atvira ir kitokia biblioteka be sienų. Tai dar viena skaitymo, bendravimo ir renginių erdvė, kurioje mugės svečiai kviečiami įsitraukti į kūrybinius užsiėmimus, edukacinius žaidimus ir kitas žaismingas veiklas. Teminės knygų lentynos, skaitymo erdvė, bibliotekų laboratorija, parodos, susitikimai su rašytojais ir dar daugiau įdomybių laukia kiekvieno mugės lankytojo.

Kūrybinė studija. Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje jau 17 metų gyvuoja kūrybos oazė, kviečianti lankytojus pažinti knygos paslaptis. Tai – dailininkės Sigutės Chlebinskaitės inicijuota „Knygų šalies“ kūrybinė studija, veikianti tam, kad padėtų pajusti knygos taurumą,  puoselėtų meilę žmogaus rankų ir vaizduotės kūriniams. Kūrybinėje studijoje vieši Hanso Christiano Anderseno premijos laureatai, pasaulyje pripažinti knygų kūrėjai, iliustruotojai, animatoriai, kaligrafai ir kiti knygos istorijos žinovai. Čia vyksta įsimintini susitikimai, meistriškumo valandos, kūrybinės laboratorijos, o veiklas lydi teminės parodos.

Šiemet kūrybinėje studijoje svečiuosis labai garsūs ir ilgai laukti svečiai – Katsumi Komagata (Japonija), Marion Bataille (Prancūzija), Monika Hanulak (Lenkija), Paola Vassali (Italija), Mikas Malkovas (Prancūzija), Stasys Eidrigevičius (Lenkija), Elena Selena (Prancūzija), Zuzana Bramborová, Jakub Plachý, Klára Zahrádková (Čekija), Oleksiy Chekal (Ukraina), Catrine Christell  ir Sara Ruder (Švedija).

„Muzikos salėje“ – kiekvienais metais unikalia programa ir turiniu stebinanti Vilniaus knygų mugės erdvė, jau penkerius metus organizuojama asociacijos AGATA  ir suburianti daugumą Lietuvos muzikantų po vienu stogu. Šiais metais tai bus tikra atradimų oazė nepaliksianti abejingų.

Savo veiklą pristatys daugiau nei 200 Lietuvos įvairių žanrų muzikos kūrėjų, atlikėjų, leidėjų ir koncertų organizatorių. Ilgiau užsibūti kvies virš 20 specialiai Vilniaus knygų mugės dvidešimtmečio programai parengtų gyvo garso koncertų, kaip visad įdomūs ir įtraukiantys pokalbiai ir didžiausia Lietuvos muzikinės produkcijos mugė.

Šiais metais „Muzikos salėje“ bus įrengta daugiau nei 70 stendų įsimintiniems susitikimams su mylimais muzikantais, vyks ir patys įvairiausi užsiėmimai bei pramogos, o galimybė išbandyti tradicinius ir neįprastus instrumentus patrauks ne vieno lankytojo dėmesį.

Knyga ir kinas. Dar viena graži mugės tradicija – Knygos kino salė, kurioje lankytojams rodomos literatūros kūrinių ekranizacijos, dokumentiniai ir vaidybiniai filmai apie Lietuvos ir užsienio rašytojus, animaciniai filmukai vaikams. Šiemet lankytojams pristatome 14 vaidybinių ir dokumentinių filmų, bei animacinių įvairių šalių pasakų programą vaikams.

Kasmet mugėje rengiamos knygos meno, fotografijos parodos.

3 salės galerija

  • Akcijos „Metų knygos rinkimai 2018“ knygų laureačių ekspozicija (konkursą organizuoja: Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Ekspoziciją parengė Lietuvos kultūros institutas, ekspozicijos architektūra – IMPMNT architects)
  • 2018 m. Knygos meno konkurso knygų laureačių ekspozicija (konkursą organizuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Ekspoziciją parengė Lietuvos kultūros institutas ir ekspozicijos architektūra – IMPMNT architects)
  • „Lietuva tarptautinėse Leipcigo ir Londono knygų mugėse“ (Ekspoziciją parengė Lietuvos kultūros institutas, ekspozicijos architektūra – IMPMNT architects)
  •  Rašytojų kampas, 5 salė
  • „Režisierius, pakylėjęs teatrą“. Paroda Eimuntui Nekrošiui atminti (ekspoziciją parengė Lietuvos fotomenininkų sąjunga bendradarbiaujant su VŠĮ „Teatras Meno Fortas“)
  • Knygų šalies kūrybinės studija, 4 salė 
  • Katsumi Komagata „Vieta, kur ilsisi žvaigždės“ („A Place where stars rest“, leid. „One Stroke“, Japonija)
  • Marion Bataille „AOZ“ ir kitos erdvinės knygos (Prancūzų kultūros institutas Lietuvoje)
  • Iliustruotojų studijos ir knygyno „XAO“ paroda (Čekijos Respublikos ambasada Lietuvoje)
  • „Tiražinės knygos menas iš Čekijos“. 2017 metų konkurso knygų ekspozicija (Čekijos Respublikos ambasada Lietuvoje, Čekijos Respublikos raštijos institutas)
  • Elenos Selenos knygų „Jungle“ ir „Jardin bleu“ paroda („Džiunglės„ ir „Mėlynasis sodas“, leid. „Gallimard Jeunesse“, Prancūzija)
  • Monika Vaicenavičienės paveikslėlių knygų „Vad är en flod?“ paroda („Kas yra upė?“, leid. „Opal“, Švedija) ir „Per balas link aušros“ (leid. „Tikra knyga“)
  • IV knygos meno paroda 2018: iliustracijos“ (Vilniaus grafikos meno centro galerija „Kairė-dešinė“)
  • Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus sienų tapybos Valkininkų sanatorijoje „Pušelė“ (1969–1972) ir vaikų kavinėje „Nykštukas“ (1964, kartu su Laimučiu Ločeriu) skaitmeninių atspaudų fragmentų paroda („Vilniaus galerija“)
  • Stasio Eidrigevičiaus performansas „Skambantis medis“ (2019 m. vasario 24 d., sekmadienį, 16 val.)
  • Vilniaus knygų mugės organizatoriai: Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos parodų ir kongresų centras LITEXPO, Lietuvos leidėjų asociacija, „Knygų šalis“