Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Naujas Gintarės Minelgaitės darbas kuriamas ir pristatomas Izraelyje

Lietuvos kultūros institutas

Po sceniniu Dr. GoraParasit pseudonimu pasislėpusi teatro ir kino režisierė, dizainerė, prodiuserė Gintarė Minelgaitė Izraelyje pristatys savo naują darbą „Electric Dreams”. Naująjį pastatymą Dr. GoraParasit vystys ir premjerai paruoš jau Tel Avive, bendradarbiaujant su vietos aktorystės mokykla „Nissan Nativ Acting Studio“ ir jos studentais bei lietuvių aktoriais Ričardu Myka ir Marijumi Mažūnu.

Premjera Izraelio publikai įvyks spalio 31 d. tarptautinio skaitmeninės kultūros ir meno festivalio „Print Screen” atidarymo metu. Renginyje negalėję dalyvauti turės progą dar kartą pamatyti „Electric dreams“ Petah Tikvos meno muziejaus naujojo parodų ciklo atidaryme lapkričio 8 d.

G. Minelgaitės viešnagė – tai bendras Lietuvos kultūros instituto, Dr. GoraParasit Production Estate, „Print Screen” festivalio, Petah Tikva meno muziejaus ir Hercilijos menininkų rezidencijos projektas. Pastarojoje įvyks ir vieša diskusija, kurioje dalyvaus G. Minelgaitė ir Izraelio eksperimentinio teatro ir performanso meno kūrėjai.

„Electric Dreams“ kalba apie dabartinį požiūrį į ateitį per mokslinęs fantastikos filmų istoriją, pradedant ankstyvuoju kinu, keliaujant link „Matricos“, animacijos bei šiuolaikinio kino. „Electric dreams” tai naujas darbas menininkės kūrinių serijoje, kuriuose atkuriami mokslinės fantastikos filmai ir kameros judesys bei filmo montavimo technika transformuojami į profesionaliems teatro aktoriams pritaikytą judesio metodiką. Dr. GoraParasit kūryba, pripildyta sodrios, audiovizualinius žiūrovų pojūčius užvaldančios estetikos, padeda jiems naujai pažvelgti į tai kaip mes priimame vizualią informaciją ir mus supantį jos perteklių bei kokia fizinė įtampa slypi po šiuo aktu. „Electric Dreams“ – tai intensyvus kino atkūrimo, jo pervaizdavimo scena po scenos procesas, į kurį kartu su G. Minelgaite pasiners Izraelio ir lietuvių aktoriai.

Dr. GoraParasit Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė aktorystės, o vėliau karališkojoje centrinėje iškalbos ir dramos mokykloje Londone teatro režisūros studijas. Jos kūryboje dera kinas, teatras ir performanso menas, o konceptualius meninius sprendimus diktuoja neuromokslų bei šiuolaikinių technologijų taikymas meno metodologijoje. 2013-2018 m. menininkė aktyviai kūrė ir vien šiemet Lietuvoje įvyko dviejų kūrinių premjeros – komiksų operos „Alpha“ Naujosios operos akcijos festivalyje bei performanso-gyvų skulptūrų „PipeDreaming“ šiuolaikinio meno mugės „VilniusArt“ metu.

https://www.printscreenfestival.com/electricdreams
https://www.english.printscreenfestival.com/electric-dreams

Foto: Andrej Vasilenko